Nový komunikační systém zvýší bezpečnost na železnici

Zamezit nehodám na železničních přejezdech, ale i na samotných tratích by měl co nejdřív nový bezdrátový komunikační systém GSM-R. Pro pilotní projekt vybraly České dráhy úsek mezi Děčínem, Prahou a Kolínem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Strojvůdci i personál železničních stanic tak budou ve spojení podobně, jako by používali mobilní telefony. Jak uvedl generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený, firma už nachystala 400 milionů korun na první fázi tohoto projektu - na jeho samotné rozjetí si ale ještě počkáme.

"V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele pilotního projektu, který má být osazen mezi Děčínem, Prahou a Kolínem. To výběrové řízení probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek a není dosud ukončeno."

Touto technikou budou vybaveny i rychlovlaky, které by měly začít jezdit od 15. prosince 2003. Podle odborníků proto budou tyto investice nutné. "Systém umožňuje také přímé zásahy obsluhujícího personálu do provozu na trati, to znamená třeba vypnout proud, zastavit vlak i na dálku pokud dojde k nějakým nepředvídaným událostem, a byly bychom vlastně první zemí střední a východní Evropy, kde by fungoval tak, jak evropské normy předepisují."

Na železničních přejezdech došlo jenom loni k 270 nehodám. Zaplatilo za ně životem 27 lidí a vznikla při nich škoda téměř za 41 milionů korun.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme