Nový ministr dopravy Žák prověřuje ČD, vyžádal si údaje od dozorčí rady

Nový ministr dopravy Zdeněk Žák se vrhl na kontrolu hospodaření Českých drah. Nepředstavuje si detailní ani dlouhodobou prověrku, ale chce získat základní přehled o kondici firmy. Například jaké jsou její závazky, jak je schopna je splácet nebo jak jsou na tom některé její společnosti, které se dostávají do ztráty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Jiří Suchomel

Žákovi jde hlavně o velká čísla. „Dříve, než začneme řešit miliony, musíme si udělat pořádek v miliardách,“ uvedl.

Kontrolním orgánem Českých drah je dozorčí rada, která zatím funguje v původním složení, a právě po ní si ministr údaje vyžádal. Doufá, že by je mohl dostat do 14 dní, protože rada se nejprve musí sejít. Nějaké informace si Žák zjišťoval i sám.

Přehrát

00:00 / 00:00

S novým ministrem dopravy Zdeňkem Žákem mluvila o Českých drahách Jitka Hanžlová

„Nicméně relevanci, na základě které můžu činit nějaká rozhodnutí, pro mě mají oficiální kontrolní orgány, které nejen že nemohu, ale ani nechci obcházet,“ podotkl.

Jaké hospodářské výsledky společnosti by ho uspokojily, ale říct nechtěl.

„Ta čísla by musela vypadat tak, že bychom museli mít jistotu, že České dráhy fungují. Že jsou nejen aktuálně, ale dlouhodobě schopny splácet své závazky a pokračovat v programech inovací, obnovy vozidel a modernizace technologií, abychom České dráhy takzvaně nevybydlovali,“ popsal.

Objevily se také spekulace, že Žák odvolá generálního ředitele Českých drah. Neshody mezi nimi se objevily už v roce 2009, kdy se Žák jako náměstek ministra dopravy neúspěšně pokusil odvolat současného šéfa železničářů Petra Žaludu.

Tehdy neuspěl a rezignoval na funkci, teď je však v pozici ministra. Jaký bude další osud ředitele drah Žaludy, zatím jasné není. Ministr Žák navíc tvrdí, že to tehdy bylo jinak.

„Já jsem chtěl jedinou věc, aby se dozorčí rada a zástupci, kteří v ní reprezentují stát, zabývali závažnými pochybnostmi ohledně hospodaření. Položil jsem deset otázek a chtěl jsem, aby byly zodpovězeny. A co mě znepokojovalo, nebylo to, že v křesle generálního ředitele sedí pan Žaluda. Mě na tom znepokojovala neochota dozorčí rady,“ vysvětlil.

Nový ministr dopravy také zdůrazňuje, že mu jde o výsledky podniku, ne o personální obsazení.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme