Nový obchodní rejstřík má pomoci podnikatelům i soudům

Ministerstvo spravedlnosti testuje nový obchodní rejstřík. Aplikace by měla být v plném provozu od 31. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak řekl Radiožurnálu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nový obchodní rejstřík nabídne jednodušší vyhledávání informací a také do něj budou moci podnikatelé snadněji a rychleji zanášet změny:

„Inteligentní interaktivní formuláře budou občana upozorňovat na to, zda vyplnil návrh na změnu kompletně, zda vyplnil vše správně. Dnes až 50 procent podání v obchodním rejstříku trpí určitými vadami a občané jsou žádáni k opravě těchto vad. A tím se prodlužuje celé řízení,“ připomněl ministr.

„Do budoucna bude možné získávat elektronické výpisy z obchodního rejstříku zdarma – to je výrazná změna. Bude možné jednodušeji se orientovat v obchodním rejstříku a vyhledávat jednotlivé informace.“

Rejstřík podle Pospíšila zjednoduší práci podnikatelům i soudům. Ještě letos bude český obchodní rejstřík napojen na Evropský obchodní registr.

Celý projekt stál 80 milionů korun. K jeho financování ministerstvo využilo peníze z evropských fondů, ze státního rozpočtu se hradilo pouhých 15 procent.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme