Nový polský premiér představil program úspor

Evropská unie kritizuje Polsko za to, že jako jediná z deseti nových zemí dosud neoznámilo, kdy uvažuje o přijetí eura. Komisař pro hospodářství Joaquin Almunia připomněl, že Polsko musí dbát na závazky, které z členství v unii vyplývají, a vyzval také Varšavu, aby snížila zadlužení veřejných financí. Program úspor dnes představil nový polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kazimierz Marcinkiewicz

Kazimierz Marcinkiewicz | Zdroj: ČTK

Levný stát - pod tímto sloganem dnes premiér Marcinkiewicz vyhlásil program úspor. Sahají od omezení počtu služebních mobilů a služebních vozů až po rušení některých státních institucí a agentur. Bude se také propouštět.

Zavedení nových pravidel nám umožní velké úspory. Propuštěno bude 10 až 15 procent úředníků, oznámil premiér. Zruší například Vládní výzkumné centrum strategických studií, vojenskou realitní kancelář, agenturu zemědělských nemovitostí a některé pobočky krajských úřadů. Některé zemědělské agentury se sloučí s existujícími podobnými institucemi.

Zisk z programu Levný stát odhaduji na pět miliard zlotých. "V prvním roce toho ale ještě nedosáhneme, protože úsporná opatření mají také své náklady," upřesnil polský premiér.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme