Nový program Zelená úsporám - méně peněz, ale jednodušší podávání žádostí

Do konce příštího roku by měl vzniknout nový program Zelená úsporám. Nahradí ten stávající, který letos končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelená úsporám

Zelená úsporám | Foto: Ministerstvo životního prostředí

Nový program nebude tak štědrý, teď byla dotace 67 procent nákladů, nový systém značně zeštíhlí a budou to vlastně nízko úročené úvěry. Měla by to být jakási kombinace úvěru a nevratného bonusu, který by podle předběžných odhadů ministerských úředníků mohl být ve výši kolem 25 procent nákladů.

Úvěry místo dotací by ale neměly být změnou k horšímu. Podporu by totiž mohlo získat víc lidí než dosud, protože ze splácených úvěrů budou poskytovány podpory opakovaně dalším zájemcům, zatímco teď byl jejich počet omezený. Ke konci minulého měsíce získalo podporu 65 tisíc žadatelů, v penězích to bylo skoro 16 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový program Zelená úsporám rozebral redaktor Jaroslav Sklaický

Fond bydlení si představuje, že by to bylo od dvou procent, úrok by se neměnil po celou dobu splácení, která by mohla být až 30 let. Z půjčky by lidé mohli pokrýt až 90 procent nákladů na úsporná opatření. Podpora bude pro soukromé bytové a rodinné domy i pro veřejné budovy, pro nové i pro rekonstrukce. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa považuje za prioritní veřejné budovy, například školy a školky.

Státní fond rozvoje bydlení chce vzít peníze na poskytování výhodných úvěrů z evropských zdrojů, například z evropského projektu na rozvoj měst Jessica. Státní fond životního prostředí vidí zdroj hlavně v budoucím prodeji emisních povolenek. Z něho financoval také končící Zelenou úsporám.

Podle vládou schváleného návrhu zákona může v příštích sedmi letech získat z prodeje emisních povolenek zhruba 40 miliard korun. Pilotní projekt nového systému podpory úspornějšího bydlení by měl odstartovat příští rok - k dispozici má být kolem 600 milionů korun v podobě úvěrů s nízkým úrokem.

V dalších letech by se měla podpora zvýšit na zhruba dvě miliardy korun ročně.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme