Šéfem Českých drah se stal Václav Nebeský, opozice kritizuje vazbu jeho ženy na dotační kauzu Agrofert

Novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stal dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský. Ten bude zároveň i novým generálním ředitelem společnosti. Dnes ho zvolila dozorčí rada podniku. Dalším novým členem představenstva se stal Michal Kraus, z vedení naopak rezignoval Michal Vereš. Volbu Nebeského kritizovala opozice, která poukázala na spojení jeho manželky Olgy s dotační kauzou Agrofertu.

Praha (Aktualizováno: 22:52 25. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Nebeský

Václav Nebeský | Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Dozorčí rada ČD dnes vybírala z pěti kandidátů, které jí doporučila výběrová komise. „Myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,“ uvedl šéf rady Pavel Kysilka. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 32 kandidátů.

Miroslav Kupec končí v čele Českých drah. Proti obviněním se chce bránit právní cestou

Číst článek

Volbu Nebeského kritizovala opozice. Poslanec Pirátů Jakub Michálek ji označil jako skandál a připomněl, že Nebeského manželka Olga měla na ministerstvu pro místní rozvoj na starosti odpověď České republiky na návrh auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert.

Podle poslance ODS Stanislava Bláhy pak Nebeský nemá pro funkci šéfa drah základní předpoklady a zkušenosti.

Nebeský v minulosti v Českých drahách už působil, čtyři roky jako výpravčí, poté jako technolog a systémový specialista. Později byl také v dceřiných firmách skupiny ČD-Telematika a ČD Informační systémy. Nyní byl politickým náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj. Další nový člen vedení Kraus byl v minulosti v čele Plzeňských městských dopravních podniků a vedl také Sdružení dopravních podniků.

I přes středeční volbu dvou členů do představenstva není vedení Českých drah kompletní. Z pětičlenného představenstva odstoupil Michal Vereš, který to odůvodnil osobními důvody. Jeho nástupce vybere dozorčí rada v následujících týdnech. V představenstvu jsou nyní vedle Nebeského a Krause Patrik Horný a místopředseda Radek Dvořák.

Na twitteru Nebeskému i Krausovi pogratuloval ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Gratulace novému předsedovi představenstva ČD Václavu Nebeskému i novému členovi představenstva Michalu Krausovi. Oba jmenovala dozorčí rada, která vybírala ze 32 kandidátů. Čeká je nyní hodně práce! Těším se na spolupráci se stabilním vedením Českých drah.

19:06 – 25. 09. 2019

7

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme