Nový rozpočet USA má přinést utažení opasků

Americká vláda musí šetřit. Po dvou letech rozpočtů, které zvýšily zadlužení Spojených států do astronomických rozměrů, k tomu teď vyzývá prezident Barrack Obama. Podle konzervativních kritiků ale navrhuje příliš málo škrtů a navíc příliš pozdě. Liberálům se naopak nelíbí představa méně peněz na programy pro chudé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama, prezident USA

Barack Obama, prezident USA | Foto: Bílý dům

Barack Obama popřál šťastného Svatého Valentýna studentům střední školy v Baltimore. Právě tohle viditelně přátelské prostředí si vybral k oznámení svých rozpočtových priorit:

“Pro začátek jsem vyzval ke zmrazení domácích nemandatorních výdajů na příštích pět let. To by za deset let snížilo deficit rozpočtu o 400 miliard dolarů,” prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Víta Pohanky

Podmiňovací způsob, který prezident Obama používá, je na místě. Rozpočet se v Kongresu schvaluje velmi složitým způsobem. Jeho konečná podoba se od prezidentových představ obvykle značně liší.

Šéf Bílého domu za vládu slibuje, že bude šetřit, kde to jen půjde. “Úspory přinese méně plýtvání a větší efektivnost vládních programů. Abych dal aspoň jeden konkrétní příklad: zbavíme se 14 tisíc vládních budov a jiného nemovitého majetku, který nepotřebujeme. Tím ušetříme daňovým poplatníkům miliardy dolarů,” pokračoval v oznámeních novot rozpočtu.

Úspory se dotknou i komunitních programů

“I když odbouráme plýtvání a zbytečné výdaje, bude zmrazení výdajů vyžadovat nelehká rozhodnutí. Bude znamenat méně peněz na programy, které jsou mi velmi blízké. Například tím utrpí komunitní programy v chudých čtvrtích a obcích, granty na rozvojové programy, na které se naše státy a města tolik spoléhají. Ale máme-li brát fiskální disciplínu vážně, je snižování výdajů nezbytné,” vysvětloval další škrty.

Kritici už ale teď poznamenávají, že se plánované škrty nemají dotknout těch vládních programů, které polykají nejvíc peněz: sociálního pojištění a zdravotních programů pro chudé a seniory.

Prezidentův návrh tak podle nich jen zpomaluje tempo zadlužování, ale nemění skutečnost, že zadlužení Spojených států i dál poroste. A co je pro Washington zvlášť citlivé, velkou část dluhu vlastní Čína.

Začíná být naprosto evidentní, že americká vláda bude dřív nebo později muset sáhnout k razantnějším opatřením, podotýká například americký novinář Erik Best, vydavatel pražského listu Fleet Sheet: “Vláda bude muset postupně podnikat drastičtější kroky. Skoro bych očekával, že jednoho dne uvidíme měnové bariéry. Nějaké zákazy nebo limity na převod dolarů vně Spojených států,” myslí si Best.

Je významné, že se Barack Obama odhodlal aspoň k prvnímu kroku na cestě k rozumnější fiskální politice. Málokdo ale pochybuje, že to je jenom začátek dlouhého, složitého a pro mnoho Američanů bolestného procesu.

Vít Pohanka, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme