Nový web má naučit Čechy podílet se na tvorbě zákonů EU

Ne všechny směrnice a nařízení, které přicházejí z Bruselu, jsou dílem úředníků. Mohou se na nich podílet i občané Evropské unie. Češi to ale zatím moc nedělají. K většímu podílu českých podnikatelů na tvorbě unijních zákonů má proto pomoci nová webová stránka, kterou spustilo Stálé zastoupení Česka při Evropské unii v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová webová stránka stálého zastoupení Česka při EU.

Nová webová stránka stálého zastoupení Česka při EU. | Foto: Repro: Český rozhlas

„Adresa je www.mzv.cz/eu,“ upřesnil mluvčí Stálého zastoupení Radek Honzák. Když
Když stejně jako on vyťukáte tuto adresu na svém počítači, objeví se vám stránka české diplomatické mise při Unii a v pravém sloupci uvidíte modrý banner s hvězdičkou a názvem EU pro podnikatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou webovou stránku stálého zastoupení Česka při EU se zajímal Pavel Novák.

Po kliknutí na něj se otevřou odkazy s informacemi jak podnikat v zahraničí, nebo jak získat pro svůj projekt peníze z unijní pokladny. Hlavně je tam ale návod ‚Jak ovlivnit unijní předpisy‘. Tam se dají najít konzultační řízení k různým směrnicím, která Evropská komise vyhlásila a do kterých se může každý zapojit.

„Právě teď mají podnikatelé možnost vyjádřit svůj názor a ovlivnit podobu, jakou vnitřní trh bude mít v budoucnosti. Konzultace probíhá do 28. února. Další termíny tady jsou do 1. března, do 11. března, do 15. března. Do 15. března to je například uznávání profesní kvalifikace. To je aktivita důležitá pro poskytování služeb a pro pohyb v Evropské unii. Profesní kvalifikace jsou jedním z důležitých aspektů fungování vnitřního trhu,“ přiblížil Honzák.

Hledá se kompromis

Jaké doklady budou muset mít kadeřníci, rehabilitační pracovníci nebo cukráři, aby mohli své povolání vykonávat bez problémů třeba v Německu nebo ve Španělsku? Jak si budou země vzájemně uznávat vysvědčení ze škol nebo doklady o odborném školení? I na to chce Evropská komise slyšet názor od těch, kterých se to bude týkat.

„I když si to veřejnost nemyslí, debaty a proces vyjednávání tady opravdu neprobíhají nátlakovým způsobem. Opravdu se hledá kompromis, opravdu se hledá cesta, která umožní řešení přijatelné pro všechny,“ řekla česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová.

Češi si to ale zatím neuvědomují. Když Komise vyzvala členské země ke konzultacím o budoucnosti společné zemědělské politiky, přišlo například z Rakouska skoro čtyři sta připomínek. Od nás jen devatenáct. Asi nevěříme tomu, že bychom dokázali něco změnit.

Mlčeti zlato. Ale ne vždycky

Že je hlas podnikatelů v Unii slyšet, dokládá úspěšnost Evropské asociace výrobců automobilů. Podle Petra Dolejšího se jim podařilo například zmírnit tvrdé emisní limity pro užitková auta.

„Teďka tady zrovna projela jedna dodávka, myslím, že je to docela dobrý příklad, kdy Evropská komise dala určitý návrh a podařilo se poměrně podstatným způsobem původní návrh změnit. Což v konečném důsledku vedlo ke zmírnění emisních limitů, které jsou na užitková vozidla. A myslíme si, že to bude mít pozitivní dopady. A nebudeme muset například zvyšovat ceny užitkových vozidel pro malé a střední podnikatele,“ poznamenal Dolejší.

Možnost pohnout unijní mašinérií mají i mnohem menší hráči než je asociace automobilek. Jde o to se včas ozvat. „Říká se, že mlčet je zlato, ale vždycky to neplatí. Ozvěme se, řekněme, co chceme. Řekněme to jasně, hned a srozumitelně. Naučme se jít do toho a připomínkovat,“ vyzvala velvyslankyně Milena Vicenová.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme