Revoluce na realitním trhu. Po devíti letech příprav platí zákon o realitním zprostředkování

Nový zákon přinese změnu hlavně ve vzdělávání makléřů, smlouvách, ale také v úschovách. Zákonodárci jej připravovali devět let. Na samotné makléře čekají nové povinnosti – mimo jiné budou muset dokládat své vzdělání v oboru. Zákon má bránit třeba tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího. Dosavadní volná živnost se mění na živnost vázanou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením DPH dosud podnikatelům prominula postihy za 88 milionů korun (ilustrační foto)

Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je v Česku nejvíc realitních zprostředkovatelů na jednoho obyvatele. (Ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Přísnější pravidla mají eliminovat hlavně nepoctivé makléře a neodborné firmy. Makléři, kteří nemají vystudovanou vysokou školu nebo nepůsobí na realitním trhu dostatečně dlouho, budou muset skládat zkoušky pod patronátem ministerstva školství.

Vzdělání nebo zkoušky. Nový zákon zpřísňuje pravidla pro realitní makléře

Číst článek

Hlavní změna pro makléře bude zřejmě bude v oblasti úschov. Peníze kupujících budou muset ležet na oddělených účtech, nemůžou být postiženy exekucí a insolvencí. A co především – realitní kanceláře s těmito prostředky nebudou moct pracovat, což se dříve běžně dělo. Prezidentovi Asociace realitních kanceláří Jaroslavu Novotnému ale přijde toto opatření zbytečné.

„Ten zákon jde někdy až zbytečně do určitých detailů. Realitní kanceláře přijímají prostředky klienta, třeba jeden měsíční nájem, a dělat s tím administrativu, která je úplně shodná jako při úschově kupní ceny, je myslím jaksi nadbytečné,“ vysvětlil Novotný.

‚Zákon mohl být tvrdší‘

Nově taky nebude možné nabízet nemovitost bez zprostředkovatelské smlouvy. Ta bude muset být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení nebo prodeji nemovitosti. Realitní společnosti si pak musí sjednat pojištění odpovědnosti do výše jeden a půl milionu.

Nesmírné množství chyb, říká expert o Atlasu cen. Firmě kvůli zveřejnění cen nemovitostí hrozí pokuta

Číst článek

Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je v Česku nejvíc realitních zprostředkovatelů na jednoho obyvatele. Kritici zákona, mezi které patří i některé zavedené realitní společnosti, tvrdí, že nový zákon není dostatečně tvrdý.

„Zákon měl být podstatně tvrdší, například ve změně kvalifikace nebo v podmínkách pojištění,“ vyjádřila svůj názor mluvčí jedné z větších realitních kanceláří Soňa Puchmertlová.

Garážoví makléři

Podle manažera společnosti Deloitte Petra Hány se přes realitní kanceláře uskutečňuje zhruba polovina prodejů všech nemovitostí. Je tedy podle něj otázka, jak moc se trh od nepoctivých prodejců pročistí.

‚Našel jsem tam náš byt.‘ Firma zneužila data katastrálního úřadu, zveřejnila údaje o prodeji nemovitostí

Číst článek

„Z patnácti tisíc až na čtyři tisíce by se mělo redukovat číslo nebo počet makléřů. U velkých realitních kanceláří se nic moc nezmění, účelem toho zákona je odstranění těch garážových makléřů nebo garážových realitních kanceláří,“ uvedl Hána.

Pravidlo se navíc dotkne jen nových realitních makléřů. Těm, kteří už na trhu působí, bude stačit, když doloží praxi v oboru. Kontrolu makléřů budou muset zajistit živnostenské úřady. 

„Poslední otázkou zůstává, jak se tento záměr povede uvést do praxe a jak důsledně budou státní orgány nové povinnosti realitních zprostředkovatelů kontrolovat a jejich dodržování vynucovat. Živnostenské orgány, které mají v tomto ohledu dohledovým orgánem, nemusí být na nový nápor administrativy připraveny,“ vysvětlil advokát společnosti Vilímková, Dudák and Parners, Michal Hrnčíř.

Za nedodržení povinností pak realitním kancelářím hrozí sankce až do výše jednoho milionu korun.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme