Nový způsob výpočtu důchodů by neměl nikoho poškodit

Na novém způsobu vyměřování důchodů nikdo neprodělá. Úpravu od října si vyžádal Ústavní soud, který zrušil současný výpočet důchodů, nevýhodný pro lidi s vyššími příjmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: stock exchange

Důchody by se měly zvýšit pětině lidí s nejvyššími příjmy, a to o dvě procenta. U deseti procent osob s nejnižšími příjmy se výpočet nezmění. 70 procentům lidí bude od října vyměřena nižší penze než za současných podmínek, to jim ale nahradí valorizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový způsob vyměřování důchodů přiblížil Jaroslav Skalický

„Ta každoroční valorizace bude řádově pětkrát vyšší než úprava vzorce, která, ano, v některých příjmových kategoriích bude směrem dolů. Ale ta úprava bude naprosto minimální, troufnu si říci zanedbatelná proti navýšení jak stávajících, tak nově přiznávaných důchodů z důvodu valorizace,“ míní ministr Drábek.

Průměrný důchod se například sníží o 60 korun ročně, oproti tomu valorizace pro letošní rok je 360 korun, ujišťuje Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme