Novým členem bankovní rady ČNB se stane Vladimír Tomšík

Novým členem bankovní rady České národní banky se stane Vladimír Tomšík. O svém rozhodnutí dnes prezident Václav Klaus mluvil s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Tomšíkovo jmenování je překvapením. Kandidáty na členy bankovní rady byli podle dosavadních spekulací spíše bývalý poslanec ODS Martin Kocourek, bývalý člen představenstva České konsolidační agentury Mojmír Hampl nebo odvolaný náměstek ministra financí Eduard Janota.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Jméno Mojmír Hampl je ale stále ve hře. Server Euro Online informoval, že vedle Tomšíka se dalším novým členem bankovní rady stane právě on. Mluvčí prezidenta se k informaci odmítl vyjádřit. Jméno druhého člena Václav Klaus sdělí až příští týden. Mojmír Hampl však zatím nemá své angažmá v ČNB zcela jisté, protože čeká na nezbytnou bezpečnostní prověrku a může se stát, že ji NBÚ nestihne dodělat včas.

Dnes prezident oznámil, že novým členem bankovní rady centrální banky se stane Vladimír Tomšík. Ten v poslední době pracoval ve Světovém obchodním institutu ve Švýcarsku. Sám Tomšík uvedl, že nebude v měnové politice centrální banky sledovat čistě teoretické pohledy a při rozhodnutích o úrokových sazbách chce zastávat pragmatické postoje. Jmenování Tomšíka je překvapením, podle řady bankovních analytiků je to ale dobrá volba.

K 1. prosinci končí mandát Janu Fraitovi a Michaele Erbenové a jmenování nových členů bankovní rady má na starost právě prezident. Podle informací z tisku Frait nepočítá s dalším působením ve vedení centrální banky. Hrad zatím neoznámil, koho Tomšík v bankovní radě nahradí.

Naděžda Hávová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme