Novým členem pražské burzy se stala finanční skupina Roklen

Pražská burza získala nového člena. Finanční skupina Roklen se zařadí mezi společnosti Patria, Česká spořitelna, ČSOB nebo J&T, které zprostředkovávají obchody s akciemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha | Foto: Eva Odstrčilová

Společnost se chce stát od ledna příštího roku zprostředkovatelem obchodů pro 10 až 12 firem. Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy má v plánu zaměřit se na malé a střední podniky.

„Naše zásadní přidaná hodnota je, že budeme reflektovat technologický rozvoj posledních let, protože trendy, které ve světě jsou, nejsou vůbec zohledněny v českém investičním prostředí,“ říká Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým členem pražské burzy se stala finanční skupina Roklen. Podrobnosti přidává Zuzana Petráňová

Tříčtvrteční podíl společnosti má Rudolf Ovčaří, který se podílel na privatizaci Třineckých železáren a donedávna spoluvlastnil Českou zbrojovku. Zbývající část drží Jan Klenor, do loňského roku šéf Patria Finance.

Někteří ekonomové předpovídají, že pražská burza nemá před sebou dlouhou budoucnost. Například hlavní investiční stratég společnosti ČP Invest Michal Valentík si myslí, že je ve velmi zakonzervovaném stavu.

„Má velký problém v tom, že její základní funkce burzy by měla být taková, že investoři si jdou pro kapitál, a pražská burza vznikla spíš takovým převratem kuponové privatizace. Dalším specifikem je to, že lidé nejsou finančně gramotní, což je ale specifikum celé střední Evropy,“ upozorňuje Valentík.

A upozorňuje také na to, že je málo firem, které shánějí kapitál prostřednictvím burzy. Je to údajně tím, že v Česku jsou dobře zavedené banky a nabízejí firmám dobré podmínky. Valentík je ale optimista a věří, že pražská burza ještě budoucnost má.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme