Miliardová transakce: novým majitelem Škody Transportation se stala PPF Petra Kellnera

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňské strojírenské společnosti Škoda Transportation. ČTK to v sobotu oznámila mluvčí skupiny Zuzana Migdalová. Cenu transakce, kterou ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, neuvedla. Podle Hospodářských novin jde o transakci za deset miliard.

Plzeň (Aktualizováno: 12:55 25. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj z dílny Škoda Transportation

Tramvaj z dílny Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

"Skupina PPF oznamuje, že podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií společnosti Škoda Transportation včetně dalších aktiv souvisejících s činností Škoda Transportation; zejména ochranných známek Škoda a nemovitostí využívaných pro provoz společnosti. Součástí transakce je i závazek skupiny PPF poskytnout společnosti Škoda Transportation provozní úvěr za účelem financování nezbytných potřeb společnosti," uvedla mluvčí.

Kellner za firmu podle Hospodářských novin zaplatí asi 10 miliard korun. Společnost však cenu transakce nesdělila.

Spor Českých drah a výrobce lokomotiv před soudem. V kauze jde 1,2 miliardy

Číst článek

Skupina Škoda Transportation s více než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy. Patří do ní plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod, v Německu Škoda Transportation Deutschland a předloni ovládla také finského výrobce kolejových vozidel TransTech.

Ještě na začátku listopadu měl o Škodu Transportation největší zájem Daniel Křetínský. Kellner ale v minulých týdnech nabídl za odkup víc peněz.

Před Křetínským chtěla Škodu Transportation koupit taky čínská firma Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Nakonec ale ztratila zájem. Vadila nejasná majetková struktura plzeňské společnosti.

Tu teď ovládá patnáct firem, které vlastní devět lidí. Dva z nich navíc v roce 2013 švýcarský soud nepravomocně odsoudil k nepodmíněným trestům za údajné praní špinavých peněz.

Skupina PPF působí v bankovnictví a finančních službách, v oblasti telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti i zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii i Severní Americe. Skupina podle Migdalové vlastnila k polovině letošního roku aktiva dosahující téměř 35 miliard eur a celosvětově zaměstnávala 155.000 lidí, z toho v Česku téměř 9000 zaměstnanců. Do jejího portfolia patří mimo jiné Home Credit, Air Bank Cetin nebo O2.

Jiří Svatoš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme