Novým majitelem vítkovického Evrazu bude ruská státní banka

Ruská ocelárna Evraz prodá svou českou divizi Evraz Vítkovice Steel ruské bance Vněšekonombank. Ta je největším věřitelem hutí. Evraz, ve kterém má podíl i ruský miliardář Roman Abramovič, už v létě oznámil, že chce ostravskou společnost do konce roku prodat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL | Foto: Google Maps

Vněšekonombank, ruská státní banka, ale nejspíš nebude konečným vlastníkem vítkovického podniku, má ho pouze finančně stabilizovat, než se firmy ujme nový strategický investor.

Prodej dosud nebyl potvrzen, má se tak ale stát tento týden, až transakci vypořádají právníci.

Strategickým investorem, který má o Evraz zájem, je ostravský magnát Zdeněk Trojek. Jeho šrotařská firma Trojek Group patří mezi největší dodavatele hutí, a tak má na jejich prosperitě velký zájem.

Trojek se o převzetí hutní části někdejších Vítkovických železáren ucházel už několikrát. Podle Hospodářských novin a serveru Insider jedná Trojek o koupi Evrazu společně s pražským obchodníkem Martinem Ulčákem. Zájem prý má ale také ukrajinská skupina IUD z Donbasu.

Ruskému Evrazu, který koupil Vítkovice před osmi lety, se dlouhodobě nedaří kvůli nízké poptávce po oceli ve světě. Kromě české pobočky proto plánuje prodat i svůj majetek v dalších zemích.

Evraz Vítkovice je od roku 2009 ve ztrátě. Jede na polovinu kapacity a ocelárna často stojí. Je tomu tak i teď. Od 21. prosince se zastaví válcovna a zaměstnanci půjdou na celozávodní dovolenou.

Firma zaměstnává celkem 1100 lidí, odboráři jsou od dubna ve stávkové pohotovosti právě kvůli obavám o osud firmy.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme