Byznys se vzácnými mincemi. V českých aukcích se loni prodalo zboží za 465 milionů

V českých numismatických aukcích se loni prodaly mince a medaile za 465 milionů korun. To je o 55 milionů více než v předchozím roce a o 165 milionů více než v roce 2016. Vyplývá to z expertní analýzy aukčního domu Macho & Chlapovič. Celkem jsou v českých domácnostech numismatické sběratelské předměty za více než 40 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamětní mince je z ryzího zlata, má průměr 34 milimetrů a hmotnost 31,1 gramu. To je takzvaná trojská unce.

Ilustrační foto | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Ačkoliv je nováčků na trhu s numismatikou několik, prim v loňském roce hrál s téměř s polovičním podílem aukční dům Macho & Chlapovič.

Druhá největší na světě, cena 100 milionů korun. Česká národní banka představila obří zlatou minci

Číst článek

Na třetí místo se posunula aukční síň Antium Aurum, které se podařilo odsunout na čtvrtou příčku pražskou pobočku České numismatické společnosti. Na druhém místě byl Aukční dům Aurea.

Tři nejsilnější hráči přitom zajišťují zhruba 85 procent objemu aukčního prodeje. Jde výlučně o soukromé aukční domy s mezinárodním dosahem.

U numismatického materiálu stále platí, že trh určuje především kvalitní nabídka. Poptávka totiž několikanásobně převyšuje nabídku. Etablovaný aukční dům pak prodá přes 95 procent své aukční nabídky.

Rekord téměř 18 milionů

Při prodeji profilové sbírky císaře Františka Josefa I. padl aukční rekord roku 2018, když Macho & Chlapovič prodal zlatý odražek Bánskošťávnického zlatníku za 13,5 milionu korun. Aukční dům tak ovšem nepřekonal svůj vlastní a zároveň absolutní rekord českého numismatického trhu, kdy v roce 2017 prodal vzácný svatováclavský dukát z roku 1937 za téměř 18 milionů korun.

Kvůli jeho výročním dvacetikorunám stáli lidé ve frontách. ‚Za tisíc korun bych to nekoupil,‘ říká

Číst článek

Počínající rok 2019 je pro sběratele starých mincí a medailí prozatím velkou neznámou.

„Dá se předpokládat, že bude spíše pokračovat dovoz špičkových numizmatických předmětů z celého světa směrem k domácím sbírkám, tedy opak toho, co se dělo po rozpadu monarchie v emigračních vlnách a v letech po sametové revoluci,“ uvedl spoluzakladatel Macho & Chlapovič Elizej Macho.

Mnoho uvědomělých soukromých sběratelů podle něj dnes svým mecenášstvím supluje z velké části „impotenci“ finančně podvyživených veřejných institucí.

„Vesměs jde však o jednu z nejvýnosnějších a nejméně rozkolísaných investic. Vzácné mince investorům vynáší více než benchmarkový akciový index S&P 500, avšak při méně než poloviční volatilitě,“ upozornil Macho.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme