O 200 kilometrů dál, ale o půl hodiny rychleji. Vlaky z Berlína do Vídně nebudou jezdit přes Česko

Poprvé v historii bude rychlejší na trati Vídeň - Berlín objet Českou republiku. Přestože trasa přes Norimberk nebo Mnichov bude o 200 kilometrů delší, cesta bude o 30 minut rychlejší.

Berlín / Vídeň (Aktualizováno: 15:50 18. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý vlak (ilustrační foto)

Německý vlak (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Podle serveru zdopravy.cz, který na změnu trasu upozornil, lze z Berlína do Vídně přes Česko nejrychleji cestovat za 8 hodin a 45 minut s přestupy v Praze a Břeclavi.

Podle v úterý zveřejněného jízdního řádu Deutsche Bahn pro období začínající 10. prosincem bude cesta s přestupem v Norimberku (kde se bude 40 minut čekat na přípoj) 8 hodin a 15 minut. Delší trasa s přestupem v Mnichově 8 hodin a 28 minut.

Tedy asi o 30 minut kratší dobu. A to i přesto, že cesta přes Norimberk je 200 kilometrů delší. Hlavním důvodem je otevření vysokorychlostní trati v Duryňsku. Svou roli ale hraje i stav české železniční sítě.

Průměrná rychlost mezi Děčínem a Břeclaví není ani 100 kilometrů v hodině.

Server iROZHLAS.cz požádal o vysvětlení Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), která ale reagovala, že dotazy k tomuto tématu by měly směřovat na německé dráhy.

„Přímé vlaky Berlín – Vídeň už nejezdí několik let. Proč se německý dopravce rozhodl změnit trasu, je dotaz na něj, nikoliv na provozovatele české železniční infrastruktury,“ uvedl Marek Illiaš z tiskového oddělení SŽDC.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme