O částečnou evropskou pomoc možná požádá i Itálie

Itálie by mohla být další zemí eurozóny, která kvůli dluhové krizi požádá o pomoc. V jejím případě by se ale jednalo jen o částečnou a omezenou podporu, nikoli o rozsáhlý záchranný program po vzoru Řecka. Po bruselské schůzce evropských lídrů to naznačil italský premiér Mario Monti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti na summitu v Bruselu

Italský premiér Mario Monti na summitu v Bruselu | Zdroj: Reuters

Itálie by mohla požádat o to, aby záchranný fond eurozóny začal nakupovat její dluhopisy. To by výrazně snížilo úroky, které musí Řím na finančních trzích platit.

Podle Montiho taková situace může nastat: „Je dost dobře možné, že Itálie toho dřív nebo později využije, v tuto chvíli ale nikoli.“

Itálie by byla šestou zemí eurozóny, která by kvůli dluhové krizi musela požádat o některý z typů mezinárodní pomoci.

Na tom, že záchranný fond eurozóny bude moci nakupovat dluhopisy zemí, které na trzích musí platit vysoké úroky, se na schůzce v Bruselu dohodli lídři států se společnou měnou.

Časem by záchranný fond také mohl poskytnout pomoc přímo pro oslabené banky. To by zase podle evropských lídrů mělo omezit riziko, že za problémy bank opět zaplatí státy, a tedy daňoví poplatníci.

EU: Přímá pomoc bankám v problémech za vytvoření bankovní unie

Číst článek

Italský premiér Mario Monti přesto zdůraznil, že dluhová krize vyřešená není: „Nevím, jestli budou tato opatření stačit. Evropa už přijala řadu rozhodnutí, která se nakonec ukázala být nedostatečná,“ zdůraznil Monti.

Zájem na stabilitě eurozóny zopakoval i český premiér Petr Nečas.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme