O ceně třetiny léků dnes rozhodne senát

Kolik budou stát léky, to dnes budou řešit senátoři. Mají se zabývat návrhem zákona o přechodném snížení cen a úhrad léčiv. Pokud předpis začne platit, sníží se o sedm procent maximální ceny léků a o stejné procento také jejich úhrady ze zdravotního pojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient s léky

Pacient s léky | Foto: Tomáš Adamec

Stejné opatření platilo už v roce 2010 v rámci Janotova úsporného balíčku. Zdravotní pojišťovny díky tomu ušetřily. Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček ale upozorňuje, že pro pacienty v lékárnách můžou medikamenty mírně podražit, protože lékárníci budou doprodávat staré zásoby:

„Právě prodleva leden únor a předpokládám část března znamenala pro pacienty v některých skupinách snížení doplatku. V okamžiku, kdy se ceny vrátí na úroveň roku 2010, tak se poplatky na přechodnou dobu zvýší, protože v současné době jsou v České republice ceny u distributorů vyšší,“ popsal možný scénář Havlíček.

O sedm procent se - podle poslanecké předlohy - sníží maximální ceny zhruba třetiny léků. Senátorský klub ČSSD k tomuto kroku má výhrady, ale zřejmě jej podle svého předsedy Petra Víchy nakonec podpoří.

„Velmi jsme zvažovali stanovisko klubu. Na jedné straně stojí snížení nákladů pro zdravotní pojišťovny, na druhé straně hrozí určité zvýšení doplatku pro pacienty. Většinově se náš klub přiklonil k tomu, že zákon podpoříme, aby došlo ke snížení cen pro zdravotní pojišťovny,“ říká Vícha.

Poslaneckou předlohu už včera jednomyslně podpořil senátní výbor pro zdravotnictví. Snížení se má týkat léků, u kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Stanovisko senátorského klubu ODS je podle jeho předsedy Richarda Svobody jednotné a kladné stejně jako u opoziční ČSSD.

„Myslím, že senátní klub ODS předlohu podpoří, protože je to prodloužení účinnosti, které umožňuje, aby zdravotní pojišťovny ušetřily za úhradu 3 miliardy korun a jistě se shodneme, že peníze jsou v systému potřeba,“ říká Svoboda.

Lenka Jansová, Eva Rajlichová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme