O České aerolinie prý mají zájem čtyři velké letecké společnosti

O České aerolinie se zajímají čtyři velké letecké společnosti. Podle serveru Česká pozice má jít o Air France, Turkish Airlines, Etihad Airways z Abú Zabí a Korean Air. Zájem těchto aerolinek je prý důvodem, proč vláda Petra Nečase zahájila druhý pokus o privatizaci ČSA právě teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Stát podle serveru plánuje prodat necelých 50 procent ČSA, aby si firma i potom zachovala statut národního dopravce.

České aerolinie jsou znovu na prodej poté, co se na vstupu strategického partnera do tohoto podniku dohodla vláda. Hospodaření dopravce je podle ministrů neustále v minusu, a proto nemá smysl s případným prodejem otálet.

Vláda ale chce, aby partner už provozoval aerolinie a byl členem některé z leteckých aliancí. „My nebudeme hledat finančního investora, my hledáme strategického partnera, to znamená toho, kdo skutečně provozuje aerolinie, je v nějaké alianci aerolinek, má dálkové lety a podobně,“ řekl už dříve premiér Petr Nečas z ODS.

S prodejem Českých aerolinií souhlasí i opoziční ČSSD. Podle místopředsedy sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka je prodej ČSA správným rozhodnutím, je ale třeba prodej firmy dostatečně připravit.

„Jde hlavně o to, aby to nebyla jenom nabídka za nejvyšší cenu, ale aby to byl skutečně perspektivní strategický partner. Tohle není jenom rozhodnutí o prodání nějaké firmy, tohle má pro nás velký význam. Já to pokládám za úvahu, která je legitimní, jenom jde o to, jakým způsobem to bude celé provedeno a aby to bylo skutečně dlouhodobé řešení,“ vysvětlil Zaorálek.

Vláda už se jednou snažila aerolinie prodat, a to v roce 2009. Od privatizace ale nakonec ustoupila.

ČSA mají 15 airbusů, 5 boeingů a 7 menších vrtulových letadel, řadu z nich na leasing. Veškerý nemovitý majetek ČSA už přešel pod mateřský aeroholding a z firmy se také vyčlenily dceřiné společnosti, například opravny, handling nebo charterový dopravce. Hodnota těchto firem je 2,3 miliardy korun, hodnota samotných ČSA však byla před vstupem do aeroholdingu jen 148 milionů korun.

Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme