O české pomoci eurozóně rozhodne vláda

O zapojení Česka k záchraně eurozóny bude rozhodovat vláda. Jednat o tom má už zítra, rozhodnutí ale může i odložit. Osobně se premiér Petr Nečas kloní k tomu, aby republika Mezinárodnímu měnovému fondu nepůjčovala skoro 90 miliard korun z rezerv České národní banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Spor týkající se toho, zda by měla Česká republika poskytnout peníze Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc zemím eurozóny nekončí. Zcela jednoznačně se proti takovému postupu vyslovil prezident Václav Klaus a dnes se v podobném duchu vyjádřil i premiér Petr Nečas.

ČTĚTE TAKÉ: Nečas se kloní k tomu, aby Česko půjčku MMF neposkytlo

Nečasův postoj podpořil předseda Věcí veřejných Radek John, vedení TOP 09 naopak trvá na tom, že by se Česko nemělo vyčleňovat z hlavního proudu Evropské unie.

Rozhodnutí tedy bude na vládě, kabinet nebude odpovědnost přenášet na Českou národní banku. Zhruba 90 miliard, o které jde, by se přesunulo z devizových rezerv centrální banky. Pro poskytnutí takové pomoci je vládní TOP 09 i opoziční ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případné půjčce MMF diskutovali státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling a Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB

Státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling v Ozvěnách dne připomněl, že vláda je kolektivním orgánem, to znamená, že hlasuje většinovým způsobem. „V tuhle chvíli je třeba především zjistit, jaké konkrétní parametry by taková půjčka měla, o jakou výši by šlo, protože i tato záležitost není v tuto chvíli zcela jasná.“

Stabilní eurozóna

„Naším zájmem je nepochybně stabilní eurozóna a nepochybně jsme i připraveni k určité formě pomoci. Nicméně, je třeba se ptát, jakou formu má taková pomoc mít,“ uvedl Belling. Podle jeho názoru je třeba mít více informací a premiér ani vláda se nyní neuzavírají žádné možnosti.

„Jde nám především o to, že v případě pomoci bude směrována tam, kde její zapotřebí. Že půjde o pomoc smysluplnou, zúčastní se jí i ostatní klíčoví aktéři.“
Belling také připomněl, že v případě neposkytnutí půjčky Českou národní bankou z devizových rezerv, by musela vláda hledat prostředky jinde – pravděpodobně zadlužením, což by bylo v rozporu se závazky členství v EU.

„ČNB je nezávislým orgánem, bankovní rada bude o této věci rozhodovat nezávisle na vládě. Nelze předjímat její rozhodnutí. Nicméně pan premiér správně říkal, že se nelze alibisticky schovávat za ČNB. Konečné rozhodnutí musí mít vláda,“ připomněl Vojtěch Belling.

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Luděk Niedermayer, analytik společnosti Deloitte, bývalý viceguvernér ČNB v Ozvěnách dne poznamenal, že devizové rezervy slouží k podpoře koruny, ekonomiky. „Podle mého názoru, pokud by se vláda vyjádřila ve smyslu, že použití rezerv by bylo smysluplné, dovedu si těžko představit, že by se centrální banka proti tomu postavila.“

„Klíčovým rizikem pro naši ekonomiku je destabilizace v Evropské unii. A pokud můžeme nějakým přispět ke stabilizaci, tak je to nepochybně náš bytostný zájem.“ Skutečným garantem v případě hodně špatného vývoje je podle jeho názoru systém nadnárodní pomoci, do níž MMF nedílně patří.

„Zapojit se do mechanismu, který funguje přes MMF, nám dává logicky vyšší právo v případě problému na jeho pomoc spoléhat,“ zdůraznil Niedermayer.

Vojtěch Belling považuje za klíčové chování ostatních hráčů, vyjasněnost parametrů i výši půjčky i zajištění férového sdílení mezi státy, které ponesou odpovědnost.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme