O dolar je stále menší zájem. Centrální banky diverzifikují své rezervy

Půjčky v jenech budou i nadále superlevné. Japonská centrální banka se totiž navzdory spekulacím o zvýšení sazeb rozhodla podržet nulové úročení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: chijihonbu.metro.tokyo.jp

I přes tento fakt ale jen posiluje, a to mimo jiné i kvůli masivním nákupům centrálních bank, které měly podle analýzy agentury Bloomberg v posledním čtvrtletí zájem zejména právě o jeny a také o eura, které tvořily 63 procent nově vytvořených rezerv. To jen potvrdilo ústup dolaru ze slávy.

Podíl globální rezervy číslo jedna se za deset let snížil o 26 procent. Podle některých to znamená fakt, že jsou peněžní trhy svědky poslední fáze revoluce.

Zájem o jen, potažmo euro a související síla těchto měn v porovnání s dolarem dusí ekonomiky Japonska i eurozóny. Logicky se tak dá se očekávat, že kvůli tomu bude jejich ozdravení pomalejší, což potvrzuje i analytik X Trade Brokers Jarolav Brychta.

"Zmíněný jev se dá předpokládat u ekonomik, které jsou závislé na zahraničním vývozu. Jako příklad slouží právě Japonsko, které je závislé na spotřebitelské poptávce Spojených států," řekl Brychta v rozhovoru pro Rádio Česko.

Zvýšení úrokových sazeb FEDu může způsobit nervozitu na trzích

Zvýšení úrokových sazeb by vedlo k dalšímu posílení jenu a eura. Podržení na stávající úrovni ale ve střednědobém výhledu ohrožuje nastartovaný ozdravný proces, což podle Brychty představuje značný problém.

"Obecně platí, že státní měna posílí, jestliže centrální banka zvedne úrokové sazby. Pro světovou ekonomiku by nyní bylo nejlepší, aby tak učinila americká centrální banka. Na druhou stranu, pokud by se tak stalo, začala by se zpřísňovat měnová politika, čímž by se ekonomika začala přibrzďovat," vysvětlil Brychta.

Otázkou zůstává, jestli vzhledem k situaci, ve které Japonsko a eurozóna jsou, se dá očekávat, že se ozdravný proces americké ekonomiky nastartuje dříve, respektive bude robustnější a dolar posílí. Podle Brychty k tomu skutečně dojít může, ale pouze v krátkodobém horizontu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Půjčky v jenech budou i nadále suprelevné. Japonská centrální banka se totiž dnes navzdory spekulacím o zvýšení sazeb rozhodla podržet nulové úročení. Téma pro analytika X Trade Brokers Jarolava Brychtu.

"V momentě, kdy začnou ve Spojených státech růst úrokové sazby, může se na trhy dostavit nervozita a zmiňované ekonomické oživení může velice rychle zeslabit," myslí si analytik X Trade Brokers.

I přesto, že dolar může zažít jisté oživení, se ale podle většiny expertů v důsledku probíhající krize budou centrální banky i nadále snažit o diverzifikaci rezerv. Logicky tedy dojde k posilování významu japonského jenu a eura. To potvrzuje i Brychta.

"Dalším klíčovým hráčem na poli rezerv se ale může stát například zlato," předpovídá analytik X Trade Brokers.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme