O důchodové reformě se bude dál vyjednávat

ČSSD vyzvala strany vládní koalice k debatě o důchodové reformě. Podle ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska debatu povede premiér Petr Nečas, o termínu ale ještě nebylo rozhodnuto. Kalousek si ale myslí, že to nebude před sjezdem ČSSD, který je příští víkend.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: stock exchange

Důchodová reforma je nezbytná a zvýšení a sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na dvacet procent je nutné. Prohlásil dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v reakci na kritiku plánů vlády ze strany prezidenta Václava Klause.

Prezident Václav Klaus vytýká vládě, že spojuje téma sjednocení sazeb DPH s důchodovou reformou. Podle něj nejde o sjednocení, ale zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty.

„Zvýšení DPH nemá s důchodovou reformou ale absolutně nic společného a plést to dohromady je prostě naprosto nešťastné a nevím, proč to ta vláda udělala,“ řekl prezident.

Kritiku, kterou vládě adresoval prezident Václav Klaus, dnes přivítal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Václav Klaus tím podle něj částečně přejal argumentaci ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Pavel Suchánek (ODS) diskutují o důchodové reformě spojené se zvýšením DPH v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

„My od začátku tvrdíme, že tento způsob spojení úpravy DPH s penzijní reformou je vadný. Jestliže chceme založit reformu, která je tady na dvacet třicet let, tak je třeba hledat dohodu a kompromis. Pro nás je tahle cesta neprostupná a byli bychom rádi, kdyby ta debata začala znovu,“ řekl Lubomír Zaorálek.

Dodal, že není pravda, že je nutné spěchat a současně vyzval vládní koalici k jednání o důchodové reformě a s ní spojeném navýšení daně z přidané hodnoty. Podle levicové opozice jde o daň nejnespravedlivější.

ČSSD přišla i s vlastním návrhem. Středočeský hejtman David Rath řekl Radiožurnálu, že jestli sociální demokraté vyhrají volby, mohli by znárodnit úspory v soukromých penzijních fondech.

Podle Martina Kocourka bude zřejmě možné postupem času daňovou sazbu snížit. Ministr zároveň zdůraznil, že výnosy z vyšší daně půjdou výhradně na důchodový účet a na náklady s reformou spojené.

„Rozhodující prvek v tomto ohledu je podpora průběžného pilíře dvacet miliard, deset miliard je věnováno na sociální kompenzace a osm miliard na umořování současného deficitu toho našeho průběžného systému,“ řekl Martin Kocourek.

Lubomír Zaorálek | Foto: Vendula Kosíková

Diskuse pouze o drobných změnách

„Základní parametry byly již stanoveny a je možné diskutovat o nějakých drobných změnách. Ale důležité je, aby se na tom shodly všechny tři koaliční strany a postupovaly společně,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a poslanec ODS Pavel Suchánek.

V tom se s ním shoduje ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec a rozpočtový expert Věcí veřejných Michal Babák mluví o důchodové reformě v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Jsem připraven hledat možné kompromisy v drobných jednotlivých parametrech. Nejsem připraven rezignovat na systémový krok. Systémový krok je rozdělení rizik. Rozhodnutí o tom, že se nemůžeme spoléhat jenom na průběžný státní systém, ale že se musíme spolehnout také na individuální spoření, je rozhodnutí správné, jediné možné a od toho já ustoupit nemohu,“ řekl Miroslav Kalousek.

Po kritice chystané reformy prezidentem Klausem ji začali zpochybňovat i někteří politici vládních Věcí veřejných.

„My říkáme od začátku, že k tak důležité debatě se musí přizvat opozice, ale až jako další krok, až si koalice odsouhlasí své plány, tak potom následuje další politický krok – diskutovat to s opozicí,“ řekl poslanec a rozpočtový expert Věcí veřejných Michal Babák.

Reforma důchodového systému by měla platit od roku 2013. Předlohu teď paragrafuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejvyšší představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ke společnému jednání sejdou ve čtvrtek.

Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Milada Richterová, Veronika Sedláčková, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme