O kolik zdraží rýže?

Po našem vstupu do Evropské unie pravděpodobně podraží některé potraviny. Za vyšší cenu budeme kupovat například rýži. Zatím se jejího dovozu do České republiky neplatilo clo, to se však po našem přistoupení k unii změní, protože Česká republika bude muset přijmout jednotnou evropskou celní politiku. Jaký vliv to bude mít právě na cenu rýže?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýže

Rýže | Foto: www.recepty.cz

Podle ředitele nákupu společnosti Lagris Radka Adolta by mohla rýže po našem vstupu do Evropské unie podražit o 50-100 procent, a to právě vinou vysokého celního zatížení. "Evropská unie uvaluje na dovoz rýže poměrně vysoké clo, které se blíží až do úrovně 416 euro za tunu, což je v přepočtu na koruny 13,60 Kč na kilogram." Cena rýže by podle Adolta mohla vzrůst rychle, v průběhu několika květnových týdnů.

S tím ale nesouhlasí jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek, který se domnívá, že zdražení rýže nebude tak prudké. Uznává sice, že Unie na dovoz rýže ze třetích zemí clo uvaluje, není ale vždy tak vysoké. Nejde pouze o jednu sazbu, tu nejvyšší, 490 euro na tunu, ale ta cla se pohybují od 11 do 490 podle země původu. Z toho plyne, že ne vždy musí být to celní zatížení rýže v plmé výši."

Obchodníci navíc vyšší clo nemusí plně promítnout do cen pro spotřebitele. O kolik rýže nakonec skutečně podraží, proto zatím není jasné.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme