O konkurz na svůj majetek požádal prý Fischer sám

Spor zakladatele cestovní kanceláře Fischer s jejím novým majitelem nekončí. Další dějství se přesunulo do Německa. Tam podnikatel Václav Fischer požádal obchodní soud v Hamburku, aby na něj vyhlásil konkurz. Chce se tak bránit exekuci, která na jeho majetek probíhá v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Fischer

Václav Fischer | Foto: Jan Rosenauer

V roce 2003 hrozila exekuce české Fisherově cestovní kanceláři . Přibližně 400 milionů korun totiž podnik dlužil bance, České správě letišť a ČSA. Z potíží mu tehdy pomohly firmy podnikatele Karla Komárka. Dluhy odkoupily a získaly majoritní podíl v cestovní kanceláři. Nedávno přišly s tím, že jim Fischer nesplácí dluh ve výši 400 milionů korun. Podaly proto návrh na zabavení jeho majetku. "Pan Komárek po mně chce jako po ručiteli peníze, které mu nesplácejí jeho vlastní zadlužené firmy, konkrétně letecká spoelčnsot Fischer Air a Fischer sro," brání se Václav Fischer.

Nicméně v České republice už exekuce začala. Fisher využil toho, že je německým občanem a daňovým poplatníkem a obrátil se na soud v Hamburku. Ten 16. března žádosti o vyhlášení konkurzu vyhověl. "Tímto rozhodnutím nesmí pokračovat v České republice panem Komárkem vyvolaná exekuce proti mému soukromému majetku a pan Komárek musí, pokud se nadále domnívá, že jsou jeho nároky oprávněné, přihlásit své požadavky u hamburského soudu."

To už se stalo, jak potvrdila mluvčí Komárkova impéria Marie Schorchtová. "Německý soud v Hamburku rozhodl o exekuci na Václava Fischera. Naše společnost byla oslovena, aby se přihlásila k pohledávkám, které za Václavem Fischerem má." Zástupci Karla Komárka tvrdí, že verdikt německého soudu nemůže exekuci zastavit, protože rozhodnutí českého soudu už nabylo právní moci.

Skupina podnikatele Karla Komárka se stala většinovým vlastníkem CK Fischer na podzim 2003 poté, co pomohla Václavu Fischerovi z finančních potíží. Fischer v té době čelil exekuci kvůli stamilionovým dluhům u Komerční banky, České správy letišť a ČSA. Do podobné situace se Fischer dostal nyní znovu. Návrh na zabavení jeho majetku podaly firmy z Komárkovy skupiny proto, že jim údajně nesplácí stamilionové závazky. Fischer to ale popírá. Podle něho totiž Komárek chce, aby mu zaplatil dluhy, které od něj koupily právě Komárkovy firmy, a za to získaly majoritní podíl v CK Fischer. Komárkovi tak podle Fischera dluží jeho vlastní firmy.

Markéta Kaclová, Ondřej Černý, Filipa Šebová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme