O koupi dolů má zájem 14 subjektů

Celkem 14 zájemců poslalo své nabídky na privatizaci Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. Mezi nimi například Appian Group, OKD a také energetická společnost ČEZ. Způsob privatizace se ale nelíbí Evropské komisi. Stát totiž z nabídkového řízení vyloučil firmy podnikající v sousedních zemích, a to komise považuje za diskriminující a nepřípustné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důlní štola

důlní štola | Foto: Hornické muzeum Příbram

Podle ministra průmyslu Milana Urbana zatím nejde o oficiální stanovisko; český velvyslanec u Evropské unie dostal jen kritický dopis od úředníka Evropské komise. Na postupu při privatizaci ministr nic diskriminačního nevidí.

"Myslíme si, že při privatizaci hnědouhelných společností nedochází k žádné diskriminaci, k žádným narušením pravidel evropského společenství a jsme připraveni podat veškeré informace, které by Evropská komise vyžadovala."

Vyloučením firem podnikajících v sousedních zemích chce vláda ochránit naše doly před tím, aby je koupila konkurence, která by mohla mít zájem na ukončení těžby. Tendru na nákup státního podílu se nesmí zúčastnit ani firmy, které mají co dělat s ropou a plynem - což jsou konkurenční média.

Aleš Heřmánek, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme