O licence UMTS mají zájem jen tuzemští operátoři

O licence pro mobilní sítě třetí generace UMTS se nebude ucházet žádný zahraniční zájemce. Své nabídky do aukce dnes podali pouze dva ze tří tuzemských operátorů. Eurotel a RadioMobil zřejmě akceptují cenu, kterou Český telekomunikační úřad stanovil na 3,5 miliardy korun. Ustoupil tak tlaku operátorů a snížil cenu z původního požadavku téměř na polovinu. Pro Český Mobil, který provozuje síť Oskar, je však cena stále vysoká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefon 3. generace

telefon 3. generace | Foto: Alcatel

Účast Eurotelu v dražbě potvrdil mluvčí společnosti Jan Kučmář. "Naše společnost dnes podala žádost ve druhém kole výběrového řízení o UMTS vyhlášenou Českým telekomunikačním úřadem. Důvodem je, že považujeme za hodnotu přístup k frekvenčnímu spektru a také se domníváme, že tyto služby pravděpodobně budou mít dobrou budoucnost," uvedl Kučmáš.

Také Radiomobilu Jiří Hájek účast v aukci potvrdil. "Na základě strategického rozhodnutí jsme dnes podali žádost na udělení licence UMTS včetně nabídkové ceny, která je v souladu s podmínkami aukce," uvedl Hájek.

Důvody, proč se nejmladší operátor Český mobil dražby nezúčastní, vysvětlil Radiožurnálu mluvčí Igor Přerovský. "Domníváme se, že všechny stávající podmínky aukce by mohly Oskarovy zákazníky vystavit nepřiměřenému riziku, že budou muset za mobilní komunikace splácet příliš vysokou cenu nyní vynaloženou za licence UMTS."

ČTÚ nabídky vyhodnotí 7. prosince. Licence by měl udělit 14. prosince, kdy bude splatná jedna miliarda z nabídkové ceny. Zbytek ceny, navýšený o úroky, budou držitelé licencí splácet dalších deset let. Majitelé licencí pak mají zahájit poskytování služeb v síti UMTS na nejméně 90 procentech území Prahy nejpozději v lednu 2005. Zahájení provozu a zaplacení poplatku za licenci jsou jediné podmínky, které budou muset vlastníci nad rámec zákona splnit.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme