O licence UMTS není zájem

Ani jeden ze tří tuzemských mobilních operátorů dnes nepodal Českému telekomunikačnímu úřadu novou nabídku na účast v prvním kole tendru na udělení licencí pro sítě třetí generace UMTS. Ty umožní trvalý vysokorychlostní přístup k internetu včetně přenosu obrazu, hudby a videa. Do konce listopadu musí licence udělit Český telekomunikační úřad. Operátoři odmítli nové podmínky tendru, které stále počítají s cenou licence za bezmála 7 miliard korun. Vyplývá to ze sdělení Eurotelu, RadioMobilu a Českého Mobilu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefon 3. generace

telefon 3. generace | Foto: Alcatel

Telekomunikační úřad požadoval polovinu až tři čtvrtiny celkové sumy letos a zbytek ve splátkách během pěti, respektive deseti let. Licence neprodané v 1. kole chce úřad začátkem listopadu nabídnout v aukci za stejných podmínek. Podle předběžného vyjádření se operátoři v případě vyvolávací ceny zhruba 7 miliard korun za licenci aukce nezúčastní.

Podle mluvčího Radiomobilu Jiřího Hájka byla důvodem odmítnutí podmínek tendru příliš vysoká cena. "Společnost Radiomobil se rozhodla neúčastnit se výběrového řízení na udělení licence na provozování technologie UMTS, a to proto, že požadovaná cena 6,7 miliard je pro nás ekonomicky nereálná. Co se týká naší možné účasti v aukci, tak pokud by ta minimální cena byla pod 5, 6 miliard, tak bychom neuvažovali o účasti v aukci. Ta cena, kterou my vidíme jako ekonomicky reálnou pro české telekomuniakční prostředí, je někde kolem 1,5 miliardy."

Proč považuje podmínky tendru za nepřijatelné Eurotel, na to jsme se zeptali jeho mluvčího Jana Kučmáše. "Důvodem byla především nepřiměřeně vysoká cena za licenci, stejně tak jako nevyjasněná situace v řadě dalších otázek regulace telekomunikací v České republice. Jedná se především o to, že jako každý investor zvažujeme obrovskou invetsici a potřebujeme znát vé předpokládané výnosy. Český stát v poslední době vstupuje do našich obchodních vztahů a určuje nám, jaké můžeme a nemůžeme mít dohody a jaké zisky. Tím nemáme jistotu, kolik peněz budeme mít k dispozici pro případné investice do UMTS."

Ministr financí Jiří Rusnok je přesvědčen, že neúspěch tendru na udělení licencí pro sítě třetí generace UMTS neovlivní projednání státního rozpočtu na příští rok. Vláda přitom očekávala, že za prodej licencí obdrží do státního rozpočtu 20 miliard korun. Rusnok přesto předpokládá, že o 15 miliard korun bude nižší ztráta České konsolidační agentury a zbývajících pět miliard korun může vláda zajistit snížením výdajů. Všechna řešení však označil za předčasná.

Telekomunikační úřad údajně registruje další čtyři zájemce, kteří se chtějí do aukce přihlásit. Jejich jména ale nezveřejnil. Podle neoficiálních informací se o aukci zajímají například Vodafone či Orange.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme