O'Neill chce rozšířit skupinu zemí BRIC

Asijské akciové trhy po ránu rostly. Přispělo k tomu i zvýšení ratingu Indonésie, který ohlásila agentura Moody's. Agentura tím potvrdila, že země patří mezi nové hvězdy mezi rozvíjejícími se zeměmi. I proto ji chce autor zkratky BRIC, Jim O'Neill z banky Goldman Sachs, spolu s Jižní Koreou, Mexikem a Tureckem, k této skupině přiřadit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonésie

Indonésie | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak O´Neill v rozhovoru pro list Financial Times doplnil, současně s tím hodlá klientům doporučit nové vidění světa. Pojem rozvíjející se trhy totiž na mnohé ekonomiky východu a jihu podle něj už prostě nesedí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státech BRIC a dalších rozvíjejících se ekonomikách mluvil na Rádiu Česko analytik Citibank Jaromír Šindel

„Pokud odhlédneme od různých turbulencí, daných i demografickými faktory, lze u těchto zemí čekat relativně pozitivní ekonomický vývoj. Tyto země ale nemají stále nic společného a v desetiletém horizontu budou hrát v ekonomickém vidění stále malou úlohu. Jsou to mladé ekonomiky, a jejich ekonomický vývoj je odlišný od států BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny,“ myslí si analytik Citibank Jaromír Šindel.

„Podle vyjádření představitelů států G20 získávají země BRIC na váze, geografické a politické cíle těchto zemí jsou ale rozdílné a pokud se podíváme na nedávná vyjádření, viděli jsme i nabídku pozvání Jihoafrické republiky do tohoto klubu, což samozřejmě velikostí ekonomiky naprosto neodpovídá,“ uvádí Šindel a pokračuje:

„Odpovídá to ale tomu, že tyto země by chtěli mít vedoucí úlohu na kontinentech, kde leží. Jihoafrická republika je ekonomickým centrem Afriky, ostatní země jsou ekonomickými centry nebo významnými ekonomickými hráči ve svých regionech.“

Loni prudce rostlo především Turecko a většina expertů čeká, že letos nijak nezpomalí.

„Turecká ekonomika profituje ze svého postavení, kdy není přímo navázána na západní ekonomiky, jako země našeho regionu. Turecká ekonomika se podobně jako ta naše propadla v růstu HDP o pět procent v roce 2009. V současné době tam vidíme oživení, ale na druhou stranu i nárůst různých nerovnováh. Zvyšující se HDP je doprovázen zvyšujícími se deficity na běžném účtu. Vidíme nízké úrokové sazby a centrální banku nakloněnou k jejich dalšímu snižování. Přitom inflace růstává poměrně vysoká,“ dodává analytik Šindel.

Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme