O Nepál se zajímají i české firmy, před byznysem má teď ale přednost pomoc

O Nepál se zajímají nejenom turisté, ale i české firmy. Nejvíc se do Nepálu vyvážejí auta, naopak nepálské podniky zásobují českých trh hlavně textilem. Před ničivým zemětřesením uzavřely české firmy s Nepálem řadu kontraktů. Podle podniků se teď může řada z nich zastavit, jak ale říkají, nejdůležitější je nyní urychlená pomoc celé zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun L 410 z Kunovic - ilustrační foto

Letoun L 410 z Kunovic - ilustrační foto | Foto: Aircraft Industries

Loni se český vývoz do Nepálu výrazně zvýšil, a to skoro na 8 milionů dolarů, tedy téměř 200 milionů korun. Skokově narostl díky jednomu lukrativnímu kontraktu.

„Protože se podařilo vyvézt letadlo L 410 v hodnotě téměř pěti milionů dolarů pro nepálskou společnost Goma Air, která s ním vozí turisty na obhlídku Mount Everestu,“ vysvětlil ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Letadlo do Nepálu dodala firma Aircraft Industries.

Nepálský podíl na celkovém českém exportu je ale stále velmi malý. Český vývoz do Nepálu pak tvoří hlavně dodávky aut. Dominantní je v tomto ohledu mladoboleslavská Škoda Auto, která začala na nepálský trh dovážet před 7 lety.

Nepálci žijí z cestovního ruchu. Věří, že turisty zemětřesení neodradí

Číst článek

Jen málokterý Nepálec si ale auto může dovolit. Průměrná denní mzda se v zemi v přepočtu pohybuje v rozmezí 30 až 60 korun. „Škoda prodá v Nepálu ročně několik desítek vozů,“ říká mluvčí Škoda Auto Tomáš Kubík.

Na nepálském trhu by mohly uspět české firmy uspět například ve strojírenství. Nepálské podniky mají zájem o stroje vyrábějící oděvy. Klíčová je i energetika, konkrétně výstavba vodních elektráren.

Zemětřesení zničilo v Nepálu 750 tisíc domů, další čekají na verdikt statiků

Číst článek

Nepálci do Česka vozí hlavně textil. Před krizí v roce 2008 hodnota tohoto dovozu dostáhla téměř dvou milionů dolarů.

Naprosto zásadním příjmem pro Nepálce je turistika. Ročně navštíví Nepál 300 tisíc turistů z celého světa. Povolení k výstupu na Mount Everest v řádech tisíců dolarů shání každý rok stovky horolezců.

Po dvou ničivých zemětřeseních, při kterých zemřelo přes 8500 lidí a otřesy zcela zničily 756 tisíc domů, teď ale nemůže být řeč o klasickém byznysu. Česko naopak usiluje o co nejrychlejší pomoc celé zemi. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa a každá investice s přidanou hodnotou je pro ni naprosto zásadní.

Nepál | Foto: Jaromír Marek

mkp, Jan Beneš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme