O osudu automobilky Opel chce americký General Motors rozhodnout teprve v září

Americký koncern General Motors znovu odložil rozhodnutí ohledně prodeje německé automobilky Opel. Nejnovější jednání se spolkovou vládou v Berlíně k ničemu nevedlo. Americká strana alespoň vyvrátila spekulace o tom, že by chtěla Opel nazpátek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

Prodej tradiční německé značky nabral další zpoždění a pravděpodobnost, že celá záležitost zmizí ze stolu před volbami do Spolkového sněmu, je stále menší. Zástupce šéfa General Motors John Smith německé představitele informoval, že americký koncern dává přednost belgickému investorovi RHJ International.

Berlín naopak podporuje kanadsko-rakouskou firmu Magna a do alternativního scénáře nehodlá vložit ani cent. Agentura DPA napsala, že se ale General Motors obává ztráty know-how, které by se mohlo dostat do rukou ruských partnerů Magny.

Americký manažer slíbil, že v Detroitu o neměnné německé pozici bude informovat. Smith taky bude ještě ve středu znovu jednat se zástupci Magny.

Podle německých médií se znovu vrací do hry i varianta se zahájením insolvenčního řízení s Opelem. To by ale namenalo, že by General Motors musel berlínské vládě vrátit překlenovací úvěr ve výši 1 a půl miliardy eur.

Trpělivost pomalu dochází 25 tisícům zaměstnanců čtyř německých závodů Opelu, kteří na znamení nesouhlasu s posledním vývojem odvolali své rozhodnutí vzdát se příspěvku na dovolenou.

Přečtěte si také:
Německou vládu mrzí odklad rozhodnutí o prodeji Opelu, optimismus ale neztrácí
General Motors prý záměrně protahuje prodej firmy Opel
Německo chce uspíšit prodej automobilky Opel
Opel nemá podle odborníků šanci samostatně přežít
Americká automobilka General Motors vstává z popela
O převzetí Opelu se stále zajímá čínská automobilka BAIC
Opel a jeho zachránci
Německá vláda schválila plán na záchranu automobilky Opel

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme