O podpoře biopaliv má rozhodnout až příští vláda

Benzín kvůli přimíchávání biopaliv v nejbližší době nezdraží. Vláda opět odsunula systémové rozhodnutí. Jakým způsobem bude nebo nebude stát podporovat využívání biopaliv, má určit až příští kabinet. Česko tak nestihne dodržet své závazky vůči Evropské unii. Už teď je jasné, že původně slibovaný termín leden 2007 je nemožné stihnout. Hrozí tak, že průtahy přijdou draho všechny české občany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Kolik peněz bude muset Česká republika zaplatit za průtahy při využívání biopaliv je sice otázka, pokuta ale velmi pravděpodobně přijde, potvrzuje analytik Petr Havel.

"Vzhledem k tomu, že jsme v letošním roce nedodrželi závazek a nepochybně nezahájíme příští rok dodržováním tohoto závazku, tak nějaká formální sankce podle mého názoru určitě přijde," myslí si Havel.

Ve hře jsou stále možnosti dotovat výrobu nebo vracet za biopaliva spotřební daň. V opačném případě přimíchávání biosložky zdraží pohonné hmoty.

"Tak to může zvednout cenu benzinu o třicet až padesát halířů," říká ministr zemědělství Jan Mládek.

Rozhodnutí vlády pobouřilo zemědělce, kteří už několik let počítají s tím, že vypěstované obilí prodají na zpracování biolihu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se tak opět vytvoří příliš velké zásoby.

"Tím, že se ten program nenastartoval, se nedají zásoby držet. My jsme obilí, které jsme měli vyčleněné, prodali. Prodali jsme je lacino do Německa, Polska, Rakouska a dalších zemí. Takže zásoby nemáme, ale po letošní sklizni bude opět nadúroda. Nebude tak velká, ale při současných stavech zvířat, které zřejmě stoupat nebudou, tu bude každý rok nadvýroba," konstatoval Veleba.

Lenka Šumová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme