O podporu v programu Nová zelená úsporám se za první den přihlásily stovky lidí

Zájem o nový program Zelená úsporám je obrovský. Hned po jeho startu odeslalo vyplněný formulář přes 1200 lidí, kteří chtějí celkem 275 milionů korun. O podporu je možné žádat nejpozději do 29. listopadu, program ale může skončit kdykoliv, jakmile se vyčerpají peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (3)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (3) | Foto: Karel Chlumec

Ministerstvo životního prostředí má na Novou zelenou úsporám jistou miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek. Úřednická vláda v demisi pak slíbila jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR.

Nová Zelená úsporám je na rozdíl předchozích kol zaměřená jen na rodinné domy. Podporu lze využít například na jejich zateplení, na co nejlepší využití zdrojů energie, na jejich výměnu za ekologicky šetrné, ale i na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický zjišťoval, jaký je zájem o nový program Zelená úsporám

Součástí programu je nově seznam odborných dodavatelů, dotaci tedy mohou dostat žadatelé, kteří využívají legální firmy s legálními zaměstnanci.

Zelená úsporám tentokrát pamatuje také na domácnosti postižené záplavami. Stát jim slibuje až 20procentní slevu na všechny typy podpory.

Žádosti se podávají výhradně elektronicky na internetové stránce nzu2013.cz. Zájemci o podporu se musí nejprve registrovat. Do osmi dnů od podání žádosti je nutné doručit v listinné podobě všechny požadované přílohy včetně znaleckého posudku na příslušné krajské pracoviště státního fondu životního prostředí.

Vyplácet peníze u potvrzených žádostí chce ministerstvo životního prostředí začít na podzim. Žadatelé dostanou většinou příspěvek ve výši 30 procent z celkových nákladů. Zateplení domu vyjde podle jeho velikosti zhruba na 300 až 600 tisíc korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme