O pokračování boje s klimatickými změnami zatím EU nerozhodla

Evropská unie nerozhodla o pokračování boje se změnami klimatu. Evropští poslanci se nedokázali shodnout na návrhu na omezení počtu povolenek pro vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Takzvané emisní povolenky si musí kupovat podniky, které znečišťují ovzduší. Cena povolenek v poslední době prudce klesla. To prý může ohrozit celý evropský boj s globálním oteplováním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Zdroj: ČTK

Podle zastánců návrhu jsou teď povolenky tak levné, že se firmám nevyplatí investovat do technologií šetrných k životnímu prostředí.

Proto chtějí, aby se cena za znečišťování ovzduší zvýšila. Poslanci ale návrh vrátili zpět k projednání do výboru. Podle europoslance za ČSSD Pavla Poce je to chyba, která může poškodit ekonomiku.

„Třeba pro Českou republiku mohou výnosy z aukcí lavírovat někde od 600 milionů eur do pěti miliard,“ říká. Podle odpůrců návrhu podnikům škodí samotný fakt, že musejí za emise platit.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme