O příjmech, výdajích a schodku rozpočtu na rok 2010 rozhodnuto

Téměř 163 miliard korun - to je plánovaný deficit státního rozpočtu na příští rok, schválený Poslaneckou sněmovnou. Pro o těchto základních parametrech rozpočtu, tedy celkových příjmech, výdajích a schodku, hlasovali poslanci všech parlamentních stran s výjimkou KSČM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Ve sněmovně se rozpočet na příští rok probíral dva dny. V dalších čteních chtějí potom poslanci zřejmě všech politických stran ještě dělat některé přesuny uvnitř návrhu.

Jak Radiožurnálu řekl ministr financí Eduard Janota krátce po schválení svého návrhu rozpočtu na rok 2010, drobné změny v návrhu je ochotný připustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota po schválení svého návrhu rozpočtu na rok 2010 připustil ve vyjádření pro Radiožurnál možnost drobných změn

"Určitě se nebudu bránit rozumným přesunům, ale v jednotkách miliard, které budou řešit některé palčivé problémy, například ústavy sociální péče. Ale nějaké rasantní přesuny v desítkách miliard, to je podle mého názoru nemožné."

Jak Radiožurnálu potvrdil místopředseda ODS Petr Gandalovič, občanští demokraté budou chtít zajistit jen víc peněz na vědu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ODS Petr Gandalovič o možných změnách v rozpočtu na rok 2010

"Považujeme všechny oznámené návrhy, které přesouvají finanční prostředky z investic do spotřeby, do okamžité podpory některých voličských skupin, za špatné. Jsme přesvědčeni, že pokud máme v rozpočtu udělat nějakou změnu, tak takovou, která podpoří rozvoj, inovace, vědecký pokrok a věci, které jsou pro budoucnost České republiky důležité."

Příliš nakloněný přesunům není bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten také některé změny nebude doporučovat ani ostatním poslancům TOP 09.

"Všechny síly co máme, zapojíme do toho, aby byl návrh rozpočtu sněmovnou co nejméně pokažen. Určitě nepodpoříme přesuny, které by z prorůstových položek, například investic do infrastruktury, byly přesouvány na transfery obyvatelstvu. Návrhy, které dopředu avizuje sociální demokracie, by výrazně poškodily několik prorůstových momentů, které návrh rozpočtu má," prohlásil Kalousek.

Jak Radiožurnálu potvrdil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, v dalších čteních se sociální demokraté skutečně budou snažit o některé přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý mistr financí Pavel Mertlík mluvil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu k návrhu státního rozpočtu na rok 2010

"Největší částka by šla na to, aby se nesnižovaly platů zaměstnanců veřejného sektoru, zejména učitelům policistům, hasičům a dalším. Zbylé částky by šly na dorovnání dotací poskytovatelům sociálních služeb a na dorovnání přímých plateb zemědělcům," vypočítává poslanec Sobotka.

Celkový schodek to ale podle něj neovlivní: "Jsou to celkem tři priority v rozsahu jedenáct a půl miliardy korun dohromady, což představuje jedno procento výdajů rozpočtu."

Hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík podotkl k návrhu státního rozpočtu na rok 2010, že se jeho schválením už nemůže změnit výše plánovaného deficitu. Jaká ale bude skutečnost na konči příštího roku, to je věc jiná. Poukázal také na obrovský vzestup státních výdajů.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme