O případném vracení pojistného se dále diskutuje

Je to věc, kvůli které může ve státním rozpočtu vzniknout díra ve výši desítek miliard korun. Otázka, zda firmy nebo města mají a mohou žádat o vrácení sociálního pojištění kvůli chybě v zákoně z roku 2007, zaměstnává státní i firemní právníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Klíčové bude rozhodování soudů - teoreticky by mohlo dojít k tisícům procesů, ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka řekl, že každá žádost se bude posuzovat - a případně soudit - individuálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chybě v zákoně diskutovali v Ozvěnách dne podnikatelé Dalibor Dědek a Kvido Štěpánek

Je ale z principu, morálně správné, aby firmy o vrácení pojistného kvůli úřednické chybě žádaly? Dalibor Dědek, majitel Jablotron Alarms, nesouhlasí se žádostni o navracení peněz. "Považuji výběr sociálního pojistného za zcela legitimní potřebu státu stejně tak jako jeho povinnost, aby vyplácel důchody a sociální dávky."

"To, že má stát dluhy je dalším důvod l tomu sociální pojistné nevracet," řekl Dědek. "Vždyť to není z čeho vzít. Jestli bude stát donucen nějaké peníze vrátit, bude nucen je znovu vybrat."

Kvido Štěpánek, majitel Isolit-Bravo se obává, že nová daň pro krytí případného výpadku bude vypsána plošně. "Pokud někdo o navrácení zažádá a uspěje, budou v nevýhodě ti,kdo nežádali."

Dědek označil za hlavní problém způsob, jak se vypořádat se situací, pokud si někteří peníze zpět vymůžou. Štěpánek zase poukázal na to, že stovky subjektů o navrácení žádá. Pokud však pak stát uvalí plošnou daň, budou subjekty, kterým by stát pojistné vrátil, zvýhodněny. "A kdo o to nežádal, poruší formuli dobrého hospodáře," poznamenal Štěpánek.

"Stát není jen hrstka politiků, kteří jej vedou. Stát jsme my všichni, vy, já, naši rodiče, děti, posluchači. A když to beru z tohoto pohledu, pak si velkorysost zaslouží," řekl Dědek.

"Všichni vzhlížíme ke státu, co udělá, ale ten v zákonech kaňhá, počíná si jako slon v porcelánu. A proto není nereálné, že některé subjekty dostanou pojistné zpátky, ale plošná daň postihne všechny," postěžoval si Štěpánek.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme