O prodloužení lhůty pro řecké reformy rozhodnou mezinárodní věřitelé

O tom, jestli Řecko dostane víc času na zavedení nových úsporných reforem, rozhodnou mezinárodní věřitelé. Těmi jsou Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise. Po setkání s řeckým premiérem Antonisem Samarasem to řekl předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Antonis Samaras

Řecký premiér Antonis Samaras | Zdroj: ČTK

Zda Řecko dostane více času, aby zavedlo dohodnuté reformy, bude záviset na obsahu zprávy, kterou vypracují právě mezinárodní věřitelé.

Řecko chce víc času, protože v ekonomické recesi, se kterou se potýká, je těžké další úspory prosadit.

Juncker ale varoval, že Řekové mají poslední příležitost vyhnout se státnímu bankrotu. Slíbené úspory musí zavést, aby dostaly další část úvěru.

Juncker je zatím nejvlivnějším evropským politikem, který Řecko navštívil od červnových parlamentních voleb. Premiér Samara se tento týden setká také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Franćoisem Hollandem.

Německá kancléřka ale prý nevěří, že páteční schůzka se Samarasem k něčemu povede. Žádné konkrétní závěry se prý nedají čekat.

Inspektoři takzvané trojky, tedy zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise, se do Řecka opět vrátí v září.

Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme