O produkty farmaceutických firem je stále zájem, zisk firmy Pfizer vzrostl o 25 procent

Největší farmaceutické firmě na světě, společnosti Pfizer, vzrostl čtvrtletní zisk o zhruba 25 procent. To je více, než čekali analytici trhu. Firma říká, že to je hlavně kvůli tomu, že méně investuje do výzkumu a marketingu. Zároveň ale tato zpráva nepochybně ukazuje i na to, že je stále velký zájem o produkty farmaceutických firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

léky

léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Náklady na léky se výrazně liší podle různých specializací lékařů. To potvrdila předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

„Já sama reprezentuji obor pediatrie, kde se průměrná cena léků pohybuje ve výši okolo sto nebo dvě stě korun. Asi nejdražší jsou v naší odbornosti antibiotika. U nich pediatři zaznamenali v České republice významné snížení nákladů na preskripci,“ uvádí Cabrnochová.

„Podařilo se nám to především s motivací, která je dána tím, že jestliže děti budou brát zbytečně antibiotika, nepovede to ke zlepšení jejich zdravotního stavu a léky pak navíc nebudou účinné v situacích, kdy je budeme potřebovat,“ vysvětluje lékařka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová ve Stalo se dnes

Stále se objevují novější a účinnější léky, které jsou samozřejmě také dražší.

„Je nesprávné hodnotit pouze náklady na léky, důležité je vidět celkové náklady systému zdravotního pojištění. Existuje mnoho účinných spolehlivých léků, díky kterým, ačkoliv jsou drahé, dokážeme například snížit náklady na léčbu v nemocnicích, pacient pak může domů odcházet dřív,“ říká Cabrnochová.

Podle Hany Cabrnochové dnes všichni lékaři mají ve svých smlouvách s pojišťovnami nastaveny objemové limity, se kterými musí hospodařit.

„Důležité je ale sledovat náklady na léčbu pacienta globálně, nelze vytrhávat z kontextu pouze náklady na léky,“ zdůrazňuje lékařka.

Anna Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme