O půjčce OKD rozhodne vláda do konce června, na výši se Mládek s Babišem neshodli

Do konce června by mohla vláda rozhodnout o výši půjčky pro těžební společnost OKD. Českému rozhlasu to řekl ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Ten navrhuje, aby stát půjčil OKD jednu miliardu korun. Zadlužená firma podle něj potřebuje 400 milionů korun na provozní kapitál, 280 milionů na těžbu do konce roku a 320 milionů by byla rezerva na mimořádné události. Tu by uvolňoval Český báňský úřad po souhlasu s ministerstvem financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Ministr Mládek dnes s návrhem půjčit OKD jednu miliardu přišel na jednání koaličních špiček, narazil však na nesouhlas ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„My jsme to diskutovali, zase jsme se neshodli. Nicméně blížíme se ke schématu řešení, to znamená, že je zapotřebí udělat nějakou půjčku. Máme podle všeho dohodu, že by to měl být státní podnik Prisko, který kontroluje ministerstvo financí, a budeme debatovat o sumě a také o struktuře půjčky,“ řekl Mládek Českému rozhlasu s tím, že vláda by měla rozhodnout do konce června.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj návrh státní půjčky pro OKD popsal ve vysílání Radiožurnálu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Státní podnik Prisko má od začátku 90. let na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Podle Mládka v Prisku zůstaly nějaké peníze. Přestože přesné informace nemá, naznačil, že by dokonce mohly stačit.

Babiš o půjčce OKD hovořil již v úterý po jednání s vedením OKD a zaměstnanci v Dole Darkov v Karviné. Podle něj by zadlužená firma do konce srpna mohla potřebovat na provozní financování až 400 milionů korun.

Mládek tvrdí, že půjčka od státu je jediné možné řešení. Pokud by ji vláda neschválila, mohlo by podle něj dojít až k nekontrolovatelnému pádu firmy. „V žádném případě to není pomoc soukromým vlastníkům firmy, je to především pro zaměstnance a zajištění toho, aby ten vývoj byl kontrolovaný,“ zdůraznil ministr.

Vedení ČSSD, ANO a KDU-ČSL řešilo vládní spory o rozpočet, koalice se k tématu vrátí

Číst článek

Společnost OKD se kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti dostala do existenčních potíží a od počátku května je v úpadku. V insolvenčním návrhu představitelé firmy uvedli, že společnost má dluhy přesahující 17 miliard korun a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun.

Věřitelé už přihlásili pohledávky za 11 miliard

Podle firmy je věřitelů nejméně 650. Přihlásilo se jich už přes 160 a ohlásili pohledávky dohromady za víc než 11 miliard korun.

Největší pohledávky celkem za více než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů. Majitelem OKD je společnost New World Resources, kterou vlastní skupina Ad Hoc Group. Ta je podle ministra Mládka zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme