O půjčky nebankovních institucí je zájem. Nejvíce mezi podnikateli

Češi si v prvním pololetí půjčili od nebankovních institucí 67,3 miliard korun. Vyplývá to z výsledků, které dnes zveřejnila Česká leasingová a finanční asociace. V meziročním srovnání je částka vyšší o 3,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Všechny nebankovní komodity zaznamenaly za prvních šest měsíců letošního roku růst. Více jich využívají podnikatelé, jak Rádiu Česko potvrdil člen představenstva České leasingové a finanční asociace Libor Bosák:

Přehrát

00:00 / 00:00

O půjčky nebankovních institucí je zájem. Nejvíce mezi firmami. U telefonu je člen představenstva České leasingové a finanční asociace Libor Bosák.

„Z 67,3 miliard financovaných v prvním pololetí členy asociace směřovaly přibližně tři čtvrtiny do podnikatelské sféry a jedna čtvrtina do domácností. Co se tempa růstu týká, i to bylo vyšší ve prospěch podnikatelských subjektů než u spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby, kde to tempo činilo přibližně necelých pět procent.“

Letos začal platit také nový spotřebitelský zákon, který umožňuje odstoupení od smlouvy ve 14denní lhůtě od jejího podepsání. Lidé si tak věci začali 'půjčovat', například fotoaparáty na dovolenou nebo auto na 14 dni.

Pak věci vraceli, ale ty už potom nelze prodat jako nové a nepoužité. Mnoho firem tak přestalo fyzickým osobám dávat leasing a poskytují pouze úvěry. Na tempu růstu se tento trend nicméně neprojevil.

„Pozitivem je, že členské společnosti i nadále nabízejí stále takovou produktovou škálu, která plně vyhovuje jak liteře zákona, tak i požadavkům a potřebám našich spotřebitelů,“ uvedl Bosák.

Financování fotovoltaiky

Naopak ve výsledcích se projevilo financování fotovoltaiky, o které je stále zájem.

„Nicméně po realizaci největších projektů a zejména po změně legislativního prostředí se podíl financování fotovoltaiky na výsledcích členů asociace snižuje. Jenom pro ilustraci: loni byl podíl financování fotovoltaiky přibližně 7,7 procenta, letos je to zatím 4,5 procenta,“ upřesnil člen představenstva České leasingové a finanční asociace.

Výrazný růst zaznamenal factoring, tedy financování pohledávek podnikatelských subjektů, a to o 27,2 procenta.

„Je to produkt, který je vhodný právě pro období doznívající ekonomické recese a pro podniky, které zaznamenávají růstovou trajektorii a ke svému růstu potřebují provozní financování,“ uzavřel Bosák.

Marián Vojtek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme