O reformě financí tentokrát tripartita

O konečné tváři reformy veřejných financí se dnes s vládou znovu chystají vyjednávat zástupci odborů a zaměstnavatelů. Štěchova konfederace odborových svazů už dřív pohrozila, že v případě krachu jednání uspořádá celostátní demonstraci. Návrh je podle nich nespravedlivý hlavně k lidem s nízkými příjmy. Zaměstnavatelům se zase nelíbí, že se jen škrtá, ale plán nemá žádná prorůstová opatření. Ke kritice se připojují i opoziční poslanci a ekonomové - ti ji ale naopak považují za příliš mírnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Jak nám řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, kabinet by měl raději zavést plošné registrační pokladny a majetková přiznání."Na jednání tripartity chceme prosadit, aby reforma veřejných financí byla upravena tak, aby nedopadala negativně jenom na příjmově nejslabší skupiny, ale adekvátně i na ty silnější. Zejména chceme, aby byla přehodnocena problematika týkající se daní právnických osob. aby snížení bylo pomalejší a na druhou stranu, aby nebyly tak prudce snižovány dávky v nemoci."

Ministr financí Bohuslav Sobotka reformu obhajuje. Připravované změny by měly během příštích tří let ušetřit 80 miliard korun. "Ty kroky, které budeme podnikat, nejsou krátkodobě populární, ale jsou dlouhodobě velmi užitečné pro Českou republiku a pro životní úroveň většiny občanů. Jsou důležité také pro lidi, kteří dnes nemají práci nebo mají nízké životní příjmy, protože jim dávají do budoucna daleko větší naději a perspektivu."

Českomoravská komora odborových svazů už dřív pohrozila, že v případě nesplnění požadavků svých předáků uspořádá celostátní demonstraci. Odborům vadí mimo jiné to, že reforma nepřinese zdravotníkům a pedagogům slibované zvýšení platů. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach přitom věří, že při dnešním jednání dojde k dalšímu zklidnění situace, a že brzy bude hotova definitivní podoba reformy, přijatelná i pro odbory. "Já doufám, že si vyhodnotí jak odbory, tak zaměstnavatelé původní návrh reformy financí a ten, který teď je předkládán do tripartity. Myslím si, že se tam mnohé věci, které obě strany připomínkovaly, objevily. Předpokládám, že ještě bude určitý prostor pro jednání i těch nejkonfliktnějších bodech, které by ale měly obě strany specifikovat."

I třetí strana tripartity - zaměstnavatelé mají k reformě výhrady. Podle předsedy Svazu českých a moravských výrobních družstev a víceprezidenta Hospodářské komory Jana Víznera v reformě chybí plány na oživení naší ekonomiky - a to právě budou po vládě požadovat. "Aby tam nebyly jenom škrty anebo věci, které vedou k vyššímu výběru daní, poněvadž to celkové daňové zatížení z toho, co víme, tak vypadá, že v těch prvních letech bude vyšší než v současné době. A potom teprve koncem roku 2005-2006 se snižuje, ale i nad tu dnešní úroveň. Tam je potřeba, aby škrtací body nebyly jediné, ale aby tam byly i věci, které vedou k prorůstové ekonomice."

Vládní návrh nekritizují jen odbory, ale také opoziční poslanci a ekonomové - ti ji ale naopak považují za příliš mírnou. Podle Škromacha by měly být všechny základní body reformy zpracovány do konce června.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme