O rekordní odchodné si řeklo skoro 1800 lidí

Na 1759 zaměstnanců společnosti Ispat Nová Huť využilo nabídky svého zaměstnavatele na dobrovolné rozvázání pracovního poměru. Firma jim za to nabídla odstupné ve výši až 25 měsíčních platů. Odchodné v této výši a rozsahu nemá v Česku obdoby. Termín k tomu, aby se zaměstnanci rozhodli, vypršel právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ocelářské společnosti Ondřej Hampl, polovina z podaných žádostí připadá na zaměstnance starší 55 let. "V současné době bylo již schváleno a vyplaceno celkem 300 těchto požadavků."

Nová Huť chce do konce příštího roku propustit 2000 lidí a nabídka rekordního odstupného má vše urychlit. Vyplatit firma hodlá maximálně tisíc zaměstnanců. V pokladně je pro tyto účely připravena miliarda a 400 milionů. Výše odchodného se liší podle odpracovaných let a zařazení.

Průměrný plat v Ispatu Nová Huť dosahuje asi 23.000 korun. Výše příspěvku při dobrovolném odchodu tak může činit kolem půl milionu korun, špičkově placený dělník si může přijít až na milion korun. Odstupné by lidé měli dostat zdaněné najednou v poslední výplatě.

Nová Huť vyřídí všechny žádosti nejpozději do 26. listopadu. Odhaduje se, že v prosinci se tento hromadný odliv hutníků projeví na míře nezaměstnanosti - ta může v Ostravě stoupnout až na 17 procent.

Marika Táborská, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme