O rodinném hospodaření nemá přehled na 2,5 milionu Čechů

Více než jedna třetina Čechů vůbec nesleduje své příjmy a výdaje. Vyplývá to z průzkumu, který společnost Factum Invenio připravila pro projekt Abeceda rodinných financí. Tento projekt má zvýšit vzdělanost české populace v oblasti financí. A důraz chce klást především na finance rodinné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle manažerky projektu Abeceda rodinných financí Zuzany Kortusové z průzkumu vyplývá, že některé rodiny nesledují vyváženost mezi příjmy a náklady rodinného rozpočtu.

„A jsou to bohužel zejména rodiny s nižšími příjmy, které to sledují minimálně nebo vůbec. Z průzkumy také vyplývá, že o plánování financí se zajímají méně muži,“ řekla na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více než jedna třetina Čechů vůbec nesleduje své příjmy a výdaje. Téma pro manažerku projektu Abeceda rodinných financí Zuzanu Kortusovou.

„Žije tady s námi 2,5 milionu lidí, kteří nemají dostatečný přehled o svém rodinném hospodaření. Čtyři procenta lidí u nás říkají, že každý měsíc končí v mínusu. To znamená, že prakticky za každý měsíc utratí víc peněz, než vydělají nebo dostanou na důchodu nebo na dávkách,“ uvedl ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann.

O své peníze se podle průzkumu vůbec nestarají mladí lidé bez závazků, ale i starší lidé ve střední a vyšší věkové kategorii, většinou spíše s nižšími příjmy a nižším vzděláním.

„Lidé prostě neumějí pracovat s penězi, nikdy je to nikdo nenaučil. Ve školách dřív žádná finanční výchova nebyla a pokud to nepřevzali z rodiny, tak mohou být ztraceni ve světě financí, byť jenom v těch rodinných,“ řekl Jan Herzmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann mluví o průzkumu týkajícího se rodinných financí v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Výsledky průzkumu ovšem také ukázaly, že skoro 80 procent domácností nějakým způsobem, alespoň čas od času, šetří. Velká část domácností ale naproti tomu nespoří vůbec.

Průzkum se zajímal také o to, na co si Češi nejčastěji půjčují. „Zodpovědnější lidé jsou nejvíce ochotni se zadlužit na bydlení, méně zodpovědní jsou ochotni se zadlužit na cokoliv, na vykrytí svého rodinného rozpočtu,“ přiblížila Kortusová.


Vzdělávací program pro lektory

Připomněla, že v rámci projektu Abeceda rodinných financí je připraven vzdělávací program, který je určen pro každého, kdo se chce zvýšit finanční gramotnost. Program je podle ní zdarma a mohou se do něj přihlásit různé neziskové organizace.

„Tyto organizace, které nás požádají o grant, pak vyšlou jednoho ze své řady, kterého my vzděláme a stane se lektorem finančního vzdělávání pod značkou Abeceda rodinných financí,“ přiblížila.

Zájem o vzdělávací program je podle Kortusové velký. „Už na letošní ročník, který jsme vyhlásili v prosinci 2010, přišlo 32 žádostí z neziskových organizací z celé ČE a my můžeme poskytnout jen 15 grantů,“ upřesnila.

Katarína Brezovská, Naďa Bělovská, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme