O rozpočtu se bude opět hlasovat až za týden

Miliardové přesuny ve státním rozpočtu na příští rok žádají poslanci. Například ČSSD přišla s návrhy v objemu asi 12 miliard korun. ODS tyto záměry kritizovala. Přesto mají některé šanci na schválení. Podpoří je komunisté a lidovci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota ve sněmovně

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zase navrhuje vzít 2,03 miliardy korun ze spotřebních výdajů různých ministerstev. Přesunout je chce do nové položky ve Všeobecné pokladní správě. Odtud by je dostávaly obce do deseti tisíc obyvatel k vyrovnání propadu daňových příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Milada Richterová sledovala jednání o státním rozpočtu.

Ministr financí Eduard Janota pak poslancům řekl, že nepodpoří žádný pozměňovací návrh, kromě svého příslibu řádově dvou až tří miliard korun na sociální péči.

"Vzal jsem si za úkol to, abych nějakým způsobem dořešil otázku financování sociálních služeb. A to způsobem, který bude nejméně škodlivý pro zbývající položky rozpočtu. Pokusím se jednat s předsedy klubů a po dohodě s panem premiérem navrhnu řešení," řekl Janota.

Přesuny v řádu miliard

Poslanci ve středu navrhli přesuny v rozpočtu v řádu miliard korun. Nejvíc požadavků vznesly sociální demokraté a komunisté. Například ČSSD načetla tři prioritní návrhy.

"Navrhli jsme již zmíněné navýšení plateb pro zemědělce o jednu a půl miliardy korun. Navrhli jsme rovněž zvýšení prostředků pro poskytovatele sociálních služeb o 3,8 miliardy korun. A zvýšení prostředků pro platy zaměstnanců ve veřejné sektoru tak, aby platy byly v příštím roce alespoň zmraženy," připomněl místopředseda strany a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

ODS je ochotná podpořit minimální přesuny peněz mezi kapitolami rozpočtu. A to jen za předpokladu, že půjde o posílení výdajů na investice a ne na spotřebu. Rádiu Česko to potvrdil ekonomický expert strany, člen rozpočtového výboru Michal Doktor.

Z Janotova balíčku možná nezbude nic

"Požadavek je spíše posílit investice, než-li umocňovat běžné výdaje. Jako ten naprosto křiklavý a dnes nejsilnější příklad výdajů na sociální služby," řekl Doktor.

Pokud by poslanci schválili všechny změny rozpočtu pro příští rok, které navrhli ve druhém čtení, pak by podle ministra financí Janoty nezůstalo z jeho dříve schváleného úsporného balíčku nic.

Jak dodal, za této situace by si musel sám před sebou položit otázku, do jaké míry má jeho práce smysl, do jaké míry je schopen něco přinést pro veřejné finance a do jaké míry může něco změnit či nikoli.

Janota zároveň zdůraznil, že tím nijakým způsobem nevyhrožuje nebo na tom v žádném případě nechce stavět další průběh jednání o státním rozpočtu. Hlasovat se o něm bude příští týden ve středu.

Milada Richterová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme