O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek

Českého ministerského předsedu a šéfa Rady EU Mirka Topolánka čeká dnes v Moskvě jednání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Z Ukrajiny si v pátek odvezl souhlas s přítomností ruských expertů v monitorovací komisi, která bude dohlížet na tok plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy. Právě existence takové komise byla podmínkou obnovení dodávek plynu na západ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek

Premiér Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

"Ukrajina vítá přítomnost mezinárodní kontrolní komise a je připravena s ní spolupracovat,"uvedl po jednání ukrajinský prezident Juščenko. Ukrajina souhlasí s přítomností ruských expertů v monitorovací komisi a zároveň požaduje, aby na ruské straně byli recipročně v komisi přítomni i ukrajinští odborníci.

Existence expertní komise je podle Juščenka nejlepší řešení, které může vést k obnovení vzájemné důvěry. Zároveň ale trvá na tom, že to nebyla Ukrajina, kdo na začátku roku uzavřel kohoutky plynovodu. Zdůraznil také, že Ukrajina neodebrala jediný kubík plynu určený pro Evropu, jak tvrdí Moskva. "Rusko nezdiskreditovalo jen Ukrajinu, ale i samo sebe," uvedl prezident Juščenko.

Premiér Topolánek řekl, že cílem jeho mise je získat souhlas s přítomností monitorovací komise od obou stan, tedy od Ukrajiny i Ruska. Z Kyjeva si souhlas odvezl a od ruského premiéra Vladimira Putina, se kterým se dnes setká v Moskvě, už takový příslib má a obnovení dodávek plynu už je připraveno. Zbývá prý doladit je technické problémy.

Do Kyjeva mezitím dorazil expertní tým jmenovaný Evropskou komisí. Nejprve se má seznámit s řídícím střediskem na ukrajinské straně plynovodu a poté se rozhodne, kolik dalších odborníků bude ještě zapotřebí.

Na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech důležitých místech toku ruského plynu se Mirek Topolánek telefonicky s Putinem shodl už ve čtvrtek. Mise by měla zahrnovat představitele ruské plynárenské skupiny Gazprom, ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz, Evropské komise a energetických společností z EU.

Putin potvrdil, že v momentě, kdy budou v Rusku a na Ukrajině rozmístěny monitorovací komise, obnoví jeho země tok plynu pro Evropu. Poté bude podle Evropské komise potřeba nejméně tří dnů na to, aby ruský plyn dorazil až k evropským zákazníkům.

Monitorovací mise má dohlížet na to, aby Ukrajina neodebírala ruský plyn pro svou potřebu. Tím Moskva odůvodňuje úplné zastavení dodávek přes ukrajinské území, byť Kyjev takové obvinění rezolutně odmítá. Samotné Ukrajiny se zatím případné obnovení dodávek s největší pravděpodobností nedotkne. Obě země se totiž zatím stále nedohodly na cenách plynu pro Ukrajinu na letošní rok.

Slovákům pomůže v nouzi s plynem i Česko

Nejhůře postihlo přerušení ruských dodávek Balkán, kde jsou desítky tisíc lidí bez tepla, situace je vážná i na Slovensku. Slovenská vláda v úterý vyhlásila nouzový stav a některé velké podniky, včetně rafinerie Slovnaft, železáren U.S. Steel či automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroen omezily výrobu. Mnoha Slovákům už výpadek plynu sáhl do peněženek, protože si museli brát nucenou dovolené.

Zásobování všech zákazníků RWE Transgas zemním plynem na celém území Česka je i nadále stoprocentní, potvrdil Radiožurnálu mluvčí firmy Martin Chalupský. Do republiky teď proudí dražší plyn z Norska a bezproblémové by měly být i dodávky ruské ropy přes Bělorusko a Polsko systémem Jamal.

Česko tak může okamžitě pomoci v nouzi s plynem Slovensku, které je zcela odkázané pouze na své zásoby. V sobotu ráno by měli mít slovenští odběratelé k dispozici dva miliony kubických metrů suroviny. "Vyměnili bychom plyn, který je dnes pro Slovensko na česko-německých hranicích, za plyn, který máme uskladněný ve slovenských zásobnících pro potřeby České republiky," vysvětlil Chalupský. Objemy na další dny se podle něj budou průběžně upřesňovat.

V rámci série vyjednávání o zajištění dodávek plynu pro Evropu se dnes v Praze premiér Topolánek setkal s předsedou norské vlády Jensem Stoltenbergem. Po schůzce oznámil, že pozval zástupce Norska do monitorovací mise, a zároveň vyjádřil naději na brzké vyřešení krize.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Martin Hromádka, Jaromír Marek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme