O státní dluhopisy mají lidé stále zájem, objednávat je mohou do 31. května

Ještě několik dní mají lidé možnost objednat si státní dluhopisy. Upisovací období končí 31. května. Oproti předchozí emisi, kdy příjem objednávek muselo ministerstvo financí zastavit po pár dnech, jsou státní cenné papíry stále ještě k mání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle posledních údajů ministerstva financí si lidé už zamluvili dluhopisy za 12 miliard a 100 milionů korun. Jen pro představu - během dvou dní jejich objem vzrostl o miliardu. Znamená to, že o státní dluhopisy je mezi občany stále zájem.

Není to tak bouřlivé jako při loňské emisi, kdy se objednávky vyčerpaly během pár dní, ale stále je znát, že lidé věří, že jde o dobrou investici. Zatím není jasné, o jaký druh dluhopisů je největší zájem, protože to ministerstvo nezveřejňuje. Udělá to až po skončení upisovacího období.

Stát si během této jarní emise chce od občanů půjčit více než 20 miliard korun. Ministerstvo financí nabízí v podstatě stejné možnosti jako při minulé emisi, připravilo ale jednu novinku: takzvané protiinflační dluhopisy, které mají dobu splatnosti 7 až 8 let.

K mání jsou také pětileté kuponové a reinvestiční spořicí dluhopisy a jeden a půl roční diskontovaný dluhopis, který si mohou koupit jen fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob. Dluhopisy se letos nabízí na více místech než loni - celkem na 397 pobočkách bank. A to České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky.

Pozvolnější zájem lidí o státní dluhopisy souvisí mimo jiné s tím, že v minulém roce to byla novinka. I to hraje svoji roli. Kromě toho zase tak moc volných peněz mezi lidmi zřejmě není, aby je každého půl roku dávali do státních dluhopisů než například do stavebního spoření.

Navíc lidé zjistili, že na státních dluhopisech se rychle zbohatnout nedá. Ostatně jako na ničem jiném. Je to dlouhodobá investice a měla by se vyplatit právě v delším časovém horizontu.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme