O státní spořicí dluhopisy byl zájem, ministerstvo končí s prodejem dřív

Dnes naposledy si mohou lidé objednat spořicí státní dluhopisy. Ministerstvo financí kvůli velkému zájmu zkrátilo dobu na objednávky na týden, jinými slovy – je vyprodáno. Původně byl čas na objednávky do 30. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí plánovalo, že prodá dluhopisy za 15 až 20 miliard korun. Už v pátek odpoledne však evidovalo objednávky za víc než 22 miliard. Takže vyprodáno.

Ještě dnes je možné objednávat, a to na tisícovce poboček České pošty a vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Koupit si je mohou občané České republiky i cizinci, také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti, také kraje, města nebo veřejné vysoké školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ukončení prodeje spořících státních dluhopisů referoval redaktor Jaroslav Skalický.

Objednávky musí investoři zaplatit ode dneška, to znamená ode dne ukončení upisovacího období, do pěti pracovních dnů. Spořicí dluhopisy pak ministerstvo financí připíše na účet vlastníků podle původního harmonogramu 12. prosince.

Vypadá to, že zájem o spořicí dluhopisy roste. Loni na podzim ministerstvo financí vydalo tento typ dluhopisu poprvé, investoři koupili cenné papíry za víc než 20 miliard korun. Letos na jaře to bylo za zhruba 15 miliard a podzimní účet je ještě otevřený. Záleží na dnešním zájmu, a je tak možné, že se už teď rekordní hranice 22 miliard ještě zvýší.

O jaký typ dluhopisu měli investoři největší zájem, to ministerstvo oznámí až po jejich zaplacení.

Koupí dluhopisu investoři pomohou českému státu financovat deficit. Sami na tom nevydělají moc, je to alternativa k běžným bakovním produktům, například k termínovaným vkladům. Na druhé straně je to poměrně velmi bezpečný způsob, jak bez velkého rizika peníze nechat vydělávat.

Jaroslav Skalický, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme