O těžbě lithia v Česku chce australská firma jednat s novou vládou

Zájem australské společnosti Europen Metals Holdings o těžbu lithia na Cínovci trvá. Informoval o tom generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžbou lithia by stát mohl získat na daních až 33 miliard (ilustrační foto)

Těžbou lithia by stát mohl získat na daních až 33 miliard (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Společnost podle Coughlana plánuje dostát závazkům memoranda, které podepsala začátkem října s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem z ČSSD. O projektu chce dál jednat s novou vládou.

Havlíček odmítá varování Babiše: Česku arbitráž kvůli memorandu o lithiu nehrozí

Číst článek

Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě australská společnost. S těžbou lithia by mohla začít v Krušných horách v roce 2022.

V Česku jsou asi tři procenta světových zdrojů lithia, naprostá většina je na Cínovci a malé množství na ložisku ve Slavkovském lese.

Kvůli memorandu o těžbě lithia, které je důležité při výrobě baterií, se čtyři dny před volbami sešla na mimořádné schůzi i Poslanecká sněmovna. Představitelé hnutí ANO a někteří členové KSČM totiž chtěli, aby lithium těžila nějaká česká, nejlépe státní firma a zisky z těžby zůstaly v České republice.

Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme