O věcných břemenech na pozemcích pod letišti rozhodnou soudy

Soudy by měly rozhodovat o zřizování věcných břemen na pozemcích pod letišti. Rozhodla o tom dnes Poslanecká sněmovna. Schválila totiž zákon o civilním letectví. Ten by měl ochránit současná letiště, kterým hrozí kvůli sporům o pozemky zánik. Podle Ministerstva dopravy je takových letišť v Česku více než polovina. Letiště totiž často leží z historických důvodů na pozemcích jiných majitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla se chystají k odletu z pražského letiště

Letadla se chystají k odletu z pražského letiště | Foto: Jiří Suchomel

Odpůrci normy naopak tvrdili, že zatížení pozemku věcným břemenem nemá daleko k vyvlastnění. S tím nesouhlasí občanský demokrat Karel Sehoř, který normu podpořil. "Myslím si, že je to vstup do cizího vlastnictví, ale nenazýval bych to vyvlastněním. Zní to totiž, jako by mu pozemek někdo vzal a nedostal za to nic. Já jsem s návrhem souhlasil až poté, co se tam přidaly pozměňovací návrhy s pojistkami, aby vlastník měl určitou obranu," doplnil Sehoř.

Soud je podle něj zárukou toho, že majitel pozemku se domůže náležité satisfakce. Podle komunistického poslance Pavla Hojdy je zákon výsledkem kompromisu. Ani vlastník pozemku pod letištěm by podle něj neměl být na tom, že nemůže volně pozemek používat, bit.

"Majitel pozemku bude mít samozřejmě satisfakci, protože on už teď nemůže pozemek používat jak chce, protože břemeno tam je už z minulosti. Naopak díky tomuto zákonu majitel získá to, že jeho pozemek se ocení podle znaleckých posudků a podle ocenění dostane roční nájem. Nebude tedy krácen na svých právech."

Nově by mělo platit, že soud může zřídit věcné břemeno na pozemku cizího vlastníka pod letištěm jen tehdy, pokud převáží veřejný zájem. Podle původních návrhů některých poslanců měl o zřízení věcného břemene rozhodovat na návrh provozovatele Úřad pro civilní letectví.

Přečtěte si také:
Dolétali jste, sebereme vám letiště
Soud vyhověl senátorům a zákon o ranveji na Ruzyni zrušil
Nový terminál se na letišti v Pardubicích zatím stavět nebude

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme