O více než 12 miliard korun z unijních peněz může Česko zažádat na jiné projekty

Evropská komise dnes navrhla, že České republice letos neproplatí z unijních fondů pro programy Doprava a Životní prostředí až 500 milionů eur. To je přibližně 12,5 miliardy korun. Důvodem jsou nedostatky a chyby při správě a kontrole čerpání unijních peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Tyto peníze už státní rozpočet vyplatil a bude tedy o ně vyšší letošní deficit. Kolik to bude, to ministerstvo financí zatím přesně neví.

„Patrně to bude méně než 12,5 miliardy korun. To se nyní počítá, protože na každý projekt se musí použít jiný kurs, takže je to trochu komplikovaný výpočet s přihlédnutím ke kursu, který byl aktuální v té době,“ vysvětluje mluvčí resortu Jakub Haas.

O peníze nemusí Česká republika přijít. Může o ně zažádat na jiné projekty. Programovací období je totiž do roku 2014.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na rozhodnutí Evropské komise zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Ministerstvo dopravy, které nedostane 10 procent výdajů, se chystá požádat o peníze například na modernizaci dálnice D1 nebo rekonstrukci železniční stanice Olomouc.

Viníci celé situace už na ministerstvu dopravy nepracují, protože jde o chyby z let 2007 až 2009.

„Už k určité personální odpovědnosti došlo, a to například na základě zjištění, že byl předražený železniční most v Kolíně, jehož investorem bylo Ředitelství vodních cest. Tehdejší ředitel byl odvolán,“ potvrzuje za úřad Martin Novák.

Státní rozpočet zřejmě přijde až o 12 a půl miliardy korun z evropských fondů

Číst článek

Ministerstvo životního prostředí přijde o pět procent výdajů. „Považujeme tento výsledek z úspěch našeho vyjednávání, kdy výše korekce byla snížena o více než osm procent,“ upřesnil mluvčí Matyáš Vitík.

Viníka nehledá, snaží se připravit nové projekty. V listopadu a prosinci by komise mohla rozhodnout o penězích z dalších problémových programů, například Severozápad a Střední Čechy.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme