O vrácení poplatků požádalo už téměř 230 tisíc nespokojených klientů bank

Bezmála 230 tisíc nespokojených klientů bank se už obrátilo na server poplatkyzpět.cz. Ten za ně po finančních domech žádá vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu. Dnes naposledy lidé mohou iniciativě poslat svoji plnou moc, aby je ve sporu s bankou zastupovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustr. foto)

Peníze (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Banky se hájí tím, že poplatky jsou oprávněné a v souladu se zákonem. Šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal tvrdí, že jsou neoprávněné. Vadí mu ale to, že je klienti chtějí vrátit zpětně.

„To je docela nebezpečné. Protože pokud já uzavřu smlouvu svobodně, a rozhodnu se tak i s poplatkem, předpokládám, že jsem reagoval jako svobodný člověk, který ví, co dělá,“ tvrdí Chvátal a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji nespokojených klientů s bankami o vrácení poplatků informovala redaktorka Martina Spěváčková

„Pokud se rozhodnu za pět deset let, že ten poplatek se mi vlastně nelíbí, a chci ho vrátit zpátky, tak něco není v pořádku. Vidím tady obrovské riziko, že potom by se mohly chtít vracet jakékoli poplatky, nejen za vedení úvěrového účtu.“

Chvátal se také obává, že na službě mohou vydělávat některé právní kanceláře. Patronka služby Pavlína Danková očekává, že během dne přibudou ještě stovky dalších žádostí.

„Jak se blíží ten konečný termín, je to něco, jako když se vyměňují řidičáky. Zájem raketově stoupá, ale nemyslím si, že to ještě naroste nějak dramaticky. Ale asi stovky plných mocí ještě přijdou,“ říká.

Vyhraný případ inspiroval

Klienti dnes ještě mohou plnou moc zaslat i poštou. Iniciativa se prý bude řídit datem odeslání, tedy 30. dubnem. Plná moc ovšem platí pouze k výzvě bankám, aby klientům vrátily poplatky zpět. To podle Pavlíny Dankové zatím žádný z finančních domů neučinil.

Dalším krokem je pak podání žaloby a k té je potřeba další plná moc. V tomto případě poplatkyzpět.cz obešlou znovu své klienty, aby jim dali plnou moc i k zastupovaní u soudu. S tím je pak spojen poplatek 400 korun na soudní výlohy.

Naděje na vrácení poplatků nespokojeným klientům i iniciativám, které je za ně žádají zpět, svitla po úspěchu Michala Nováka. Ten jako první v Česku uspěl v soudním sporu se svou bankou. Žaloval ji o 4 a půl tisíce korun.

„Kvůli penězům to člověk vůbec nedělá. A do posledního momentu já jsem neměl ani náznaky, že to vyhrajeme. Šlo mi pouze o princip,“ tvrdí Novák.

Banka pro prohraném sporu přišla s prohlášením, že jde o specifický případ a rozhodně to neznamená automaticky úspěch pro další klienty.

Jak fungují poplatkyzpet.cz | Foto: Český rozhlas

Martina Spěváčková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme